Vereniging Nederlandse Gemeenten

CAO-akkoord voor gemeenteambtenaren

24.01.2008

Het College voor Arbeidszaken (CvA) van de VNG en de vakbonden hebben gisteravond na een lang onderhandelingsproces een akkoord bereikt voor een nieuwe CAO voor gemeentepersoneel. Het eindbod dat het CvA op 17 september 2007 heeft gedaan is omgezet in een onderhandelaarsakkoord. Het CvA en de bonden leggen dit akkoord met een positief advies voor aan hun achterbannen.

Proces
Sinds mei 2007 zijn het CvA en de vakbonden aan het overleggen om te komen tot een CAO voor gemeentepersoneel. Op vrijwel alle punten hadden de partijen al in augustus 2007 overeenstemming bereikt. Alleen over een aanvulling op het FLO-overgangsrecht werden het CvA en de bonden het niet eens. Daarom is op verzoek van de bonden medio november onafhankelijk advies ingewonnen. De adviescommissie heeft eind december 2007 geoordeeld dat het voorstel van het CvA het meest redelijk is. De partijen zijn overeengekomen het eindbod van het CvA om te zetten in een akkoord. Onderdeel hiervan is een tijdelijke compensatie voor medewerkers in de lagere schalen die onder het FLO overgangsrecht vallen.

Loon
De CAO loopt van 1 juni 2007 tot 1 juni 2009. Per 1 juni 2007 worden de lonen met 2,2% verhoogd en per 1 juni 2008 nogmaals met 2,2%. Daarnaast wordt de eindejaarsuitkering in 2007 met 0,5 % verhoogd naar 3,5% en in 2008 verhoogd met 1,5% naar 5%. De totale loonstijging gedurende de looptijd van 2 jaar is 6,4%.

Sociale zekerheid
De partijen hebben een zeer vernieuwende regeling afgesproken voor de bovenwettelijke sociale zekerheid. De nieuwe bovenwettelijke regeling voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid is gericht op het voorkomen van werkloosheid in plaats van het aanvullen van een uitkering zoals voorheen het geval was. Zowel werkgever als werknemer moet een inspanning voor werkhervatting leveren, al voordat het ontslag is verleend. Hiertoe worden de opzegtermijnen verruimd en komen er faciliteiten. Voor de gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerker heeft de werkgever bijzondere integratieverplichtingen. Als de werkloze medewerker ondanks inspanningen niet slaagt in werkbehoud of werkhervatting kunnen een aanvullende en aansluitende uitkering op de werkloosheidsuitkering worden gegeven.

Hoger opgeleiden
Het gemiddelde opleidingsniveau in de gemeentelijke sector is hoog. En juist voor hoger opgeleid personeel wordt de arbeidsmarkt de komende jaren krapper. Uit onderzoek blijkt dat hoger opgeleide ambtenaren slechter worden betaald bij de gemeentelijke werkgever dan in de marktsector, terwijl ambtenaren met een laag opleidings- en beroepsniveau een beloningsvoordeel hebben. Partijen hebben afgesproken om gedurende de looptijd van het akkoord te onderzoeken hoe de aantrekkelijkheid van de gemeentelijke werkgever voor hoger opgeleiden kan worden bevorderd. Ook zullen het CvA en de bonden samen een campagne gaan voeren ter bevordering van het ontwikkelings- en loopbaanbeleid van gemeenten. Belangrijk onderdeel van de campagne is een benchmark voor ontwikkelings- en loopbaanbeleid. Met deze benchmark kunnen gemeenten zich met elkaar en met andere sectoren vergelijken.

Het College voor Arbeidszaken van de VNG is de werkgeversvereniging van alle 443 Nederlandse gemeenten. De werknemers in de gemeentelijke sector worden vertegenwoordigd door ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF. In de gemeentelijke sector werken ca. 186.000 personen.

Den Haag, 24 januari 2008

Meer informatie
U vindt hier de tekst van het onderhandelaarsakkoord:
* Onderhandelaarsakkoord CAO sector Gemeenten 2007-2009