Uitreiking Mediawijzer en Gouden @penstaart

23-1-2008

Uitreiking Mediawijzer en Gouden @penstaart

Afgelopen dinsdag 22 januari is bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de Gouden @penstaart uitgereikt. De jaarlijkse verkiezing van de beste kinder- website van Nederland. De uitreiking was extra speciaal omdat minister André Rouvoet voor het eerst de Kidsweek Mediawijzer in ontvangst nam.

De speciale uitgave van Kidsweek 'Mediawijzer is een initiatief van de stichting Mijn Kind Online en Kidsweek. Doel is om kinderen te versterken in hun vaardigheden als mediaproducenten. Beeld en Geluid heeft ook meegewerkt aan deze Mediawijzer. Op pagina 14 en 15 van de Mediawijzer is een heel artikel gewijd aan stop-motion. Een populaire workshop van Beeld en Geluid waar kinderen in kleine groepen hun eigen animatiefilmpjes maken. Ze bedenken een verhaal, tekenen een storyboard en knutselen de animatiefiguren en het decor. Dan maken zij opnames van een stilstaand beeld, dit herhalen zij nadat de figuren zich hebben bewogen. In de mediawijzer is dit maakproces beeld voor beeld te zien! De krant verschijnt in een startoplage van 350.000 exemplaren. Bedoeling is dat door deze artikelen en de talloze tips zoveel mogelijk kinderen geïnspireerd raken. Zodat zij nog betere mediaproducenten worden

Aan de Kidsweek Mediawijzer is meegewerkt door onder meer Kennisnet, Beeld en Geluid, Schooltv, Digibewust en Ouders Online. Ook de journalisten Henk Hofland en Joris Luyendijk verleenden hun medewerking.

Twee winnaars gingen met de Gouden @penstaart naar huis. De verkiezing kent twee categorieën: 1. websites voor kinderen (leeftijd basisschool, 4 - 12 jaar) die gemaakt zijn door volwassenen. 2. websites voor kinderen (leeftijd basisschool) die gemaakt zijn door kinderen zelf (leeftijd tot 18 jaar). In de categorie websites gemaakt door kinderen heeft de website 'Naar de brugklas' gewonnen. De 12 jarige Els nam de Gouden @penstraat blij en verrast in ontvangst. 'Naar de brugklas' is een website bestemd voor kinderen van groep 8 die volgend jaar naar de brugklas gaan. De 12 jarige Els geeft allerlei tips, zelfs voor de eerste schooldag. In de categorie websites gemaakt voor kinderen won KRO's Kindertijd. Een overzichtelijke site waar kinderen veel kunnen doen. De Gouden @penstaart is een initiatief van stichting Mijn Kind Online.