Ingezonden persbericht


Persbericht Provinciale Staten

Zwolle, 24 januari 2008

"De provincie doet ertoe, omdat de Staten ertoe doen"

De eerste zes jaar van Dhr. G.J. Jansen als Overijsselse Commissaris van de Koningin zijn bijna voorbij. Omdat de Commissaris in aanmerking wil komen voor herbenoeming, stemde Provinciale Staten woensdagavond tijdens de maandelijkse Statenvergadering in met het instellen van een vertrouwenscommissie. Deze commissie gaat een belangrijke rol spelen rondom de herbenoeming.

In de vertrouwenscommissie zitten vertegenwoordigers van de acht fracties en de vice-voorzitter van Provinciale Staten. De commissie gaat gesprekken voeren met de Commissaris, een delegatie van het college van Gedeputeerde Staten en de provinciesecretaris over het functioneren van de Commissaris van de Koningin. Na deze gesprekken zal de commissie een aanbeveling opstellen voor Provinciale Staten. Uiteindelijk besluiten zij of de huidige commissaris wordt voorgedragen voor herbenoeming. De benoemingstermijn van de Commissaris loopt af op 1 juni 2008.

Afscheid en installatie
Met de woorden "Jongens reken er op, ik kom terug" nam Gerrit Jan Merkus (ChristenUnie) tijdens de vergadering afscheid van de Staten. Het is voor Merkus niet langer mogelijk om zijn werk te combineren met het Statenlidmaatschap. De zetel van Merkus bleef niet lang leeg. Want tijdens dezelfde vergadering werd Egbert Kooiker uit Rijssen geïnstalleerd als lid van Provinciale Staten. Commissaris van de Koningin G.J. Jansen sprak Kooiker toe tijdens de installatie. "De provincie doet er toe, omdat de Staten er toe doen."

Asbest
Tijdens het vragenvuur vroeg Jean Rouwet van de SP aandacht voor asbestsanering, naar aanleiding van de brand in Vroomshoop. De SP wilde van het college van Gedeputeerde Staten weten of zij van mening zijn dat er een verplichte inventarisatie moet komen van gebouwen waarin asbest voorkomt en dat daar saneringsplannen aan gekoppeld moeten worden. Tevens vroeg de SP of het college van Gedeputeerde Staten deze verplichte inventarisatie en sanering aan de orde wil stellen bij de rijksoverheid. In de beantwoording gaven Gedeputeerde Staten aan, dat asbestsanering in gebouwen een taak is van de rijksoverheid. Mede omdat de SP geïnteresseerd is in de mening van de andere fracties, wordt het onderwerp geagendeerd voor de volgende vergadering van de commissie Ruimte, water en duurzaamheid op 6 februari 2008.

Vergadering terugkijken? Ga naar: http://provincie.overijssel.nl/provinciale_staten en bekijk de vergadering online. Bekijk ook eerdere vergaderingen in het online archief.

Informatie: Provincie Overijssel, Statengriffie, telefoon 038 499 87 88

---- --