Socialistische Partij

College wil alleen positief nieuws over zichzelf horen

24-01-2008 * Op de website van de provincie Noord-Holland worden inwoners in de gelegenheid gesteld een reactie op een nieuwsbericht te geven. Deze reacties worden onder het nieuwsbericht geplaatst. Nergens staat dat alleen positieve reacties op het beleid van het college van VVD, CDA, PvdA en GroenLinks welkom zijn. Maar de provincie hanteert blijkbaar toch een bepaald "beleid" om selectief om te gaan met de reacties van inwoners.

Op de provinciewebsite staan op de beginpagina de meest recente nieuwsberichten, van nieuw naar ouder onder elkaar. Voor nog oudere nieuwsberichten kun je op "nieuws" klikken en dan krijg je alle nieuwsberichten te zien. Op de homepage staan op 10 januari nu de nieuwsberichten van 10 januari t/m 20 december prominent in beeld.

Het nieuwsbericht over Hooijmaijers' actie met de koe is van 2 januari. Dit zou ons inziens op de beginpagina horen te staan, want het bericht is van een recentere datum dan 20 december. Het bericht over de koe en Hooijmaijers is sinds 10 januari verplaatst naar de doorklikpagina "nieuws". En dus moeilijker te vinden. Zou het zo kunnen zijn dat dit gebeurd is omdat er een aantal kritische reacties is ingezonden die onderaan het bericht staan? Wil de provincie misschien niet dat mensen die kritische reacties gemakkelijk kunnen lezen en dus is het nieuwsbericht moeilijker vindbaar gemaakt? De SP wil daarom het volgende weten. Wat is hier de reden van? En wat is het beleid voor plaatsing van nieuwsberichten op de homepage en (later) in de categorie "nieuws"?

Bert Putters heeft inmiddels mondeling om opheldering gevraagd. Misschien krijgt dit nog een schriftelijk staartje. De SP hoopt echter dat dat niet nodig zal zijn. Alleen bijdragen die discriminerend, bedreigend of ronduit beledigend zijn, zouden mogen worden geweerd. Andere uitlatingen van inwoners, die het college onwelgevallig zijn, omdat die bijvoorbeeld niet bijdragen aan positieve berichtgeving over het collegebeleid, mogen niet gecensureerd worden. In een democratie bestaan nu eenmaal verschillende opvattingen en wie daar niet tegen kan moet geen bestuurder willen worden.