Ingezonden persbericht


Persbericht Provinciale Staten

Zwolle, 24 januari 2008

Commissie EMB bespreekt deelnemingenbeleid

De Overijsselse Statencommissie Economie, mobiliteit en bestuur hield een extra vergadering om het deelnemingenbeleid van de provincie Overijssel onder de loep te nemen. Er moet nieuw beleid worden ontwikkeld voor het aankopen en/of afstoten van aandelen in publieke ondernemingen. Op dit moment is de provincie nog aandeelhouder van onder andere Essent, Vitens, Wadinko en de Zuiderzeehaven BV.

Mogelijke nieuwe deelnemingen voor de provincie in de toekomst zijn de Vliegwiel Twente Maatschappij, de Grondexploitatiemaatschappij IJsseldelta Zuid en de Overijsselse Herstructureringsmaatschappij.

Twee jaar geleden verkocht de provincie haar WAVIN aandelen. Het jaar daarop ging de producent van plastic pijpen en leidingsystemen naar de Amsterdamse beurs met een introductiekoers die 33 procent hoger lag. Daardoor ontstond in de pers de indruk dat de provincie een aanzienlijk bedrag misgelopen was. Een onderzoek door Bureau Berenschot wees uit dat de verkoop weliswaar adequaat was verlopen, maar dat de Provincie te afwachtend was geweest bij de aandelenverkoop en last had van een informatieachterstand ten opzichte van andere betrokken partijen. Provinciale Staten van Overijssel besloten daarop een nieuw deelnemingenbeleid te ontwikkelen waarin de voorwaarden voor het aankopen en afstoten van aandelen zijn vastgelegd. Ook landelijke ontwikkelingen spelen daarbij een rol; het accent verschuift van 'afstoten' naar actief aandeelhouderschap. Bovendien wil het kabinet het fenomeen 'maatschappelijke onderneming' invoeren.

De Statencommissie EMB heeft nu de uitgangspunten voor een nieuw deelnemingenbeleid besproken. Rol, rechtsvormen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden kwamen aan de orde. Over het geheel was de commissie van mening dat het nieuwe deelnemingenbeleid geen strak keurslijf moet worden maar maatwerk dat langer dan één collegeperiode moet meegaan. Voor de zomervakantie zal het nieuwe beleid in Provinciale Staten worden behandeld.

Vergadering terugkijken? Ga naar: http://provincie.overijssel.nl/provinciale_staten en bekijk de vergadering online. Bekijk ook eerdere vergaderingen in het online archief.

Informatie: Provincie Overijssel, Statengriffie, telefoon 038 499 87 88

---- --