Time : 12:16:53
Date : 24 January 2008
Sender Name: LNM Media

Belgische homo's willen geen 'gay' auto

Homo's kiezen niet noodzakelijk voor hippe, kleine en dynamische wagens met een hoog gay-gehalte. De leden van Belgiës grootste online homogemeenschap GAYiD.eu hebben immers de Audi A5/S5 tot favoriete auto van 2008 bekroond. Al is het idee van een 'gay' auto een hardnekkig vooroordeel, de Belgische homo's blijken toch eerder een mannelijkere wagen te prefereren.

Uit een reeks van automodellen kwam de ruime, solide Duitser als absolute winnaar uit de bus, met ruim één vijfde van de 2473 stemmen. Op de tweede plaats eindigde de eveneens stoerdere BMW X5 en de vernieuwde Fiat 500, uitgeroepen tot Europese 'homo-auto' van het jaar 2008, haalde alsnog een verdienstelijke
derde plaats.

Gay marketing bijna onbestaande in België

Al scheert de Fiat 500 volgens buitenlandse enquêtes momenteel hoge toppen, het pittige modelletje blijkt niet overeen te komen met de wensen van de Belgische homogemeenschap. "Kleine hippe auto's staan niet meer bovenaan de wishlist van homo's", reageert GAYiD.eu-manager Youri Raes. Een misvatting die zich volgens Raes ook vertaald in de autoreclame. Weinig autofabricanten wagen zich immers aan sterke en doelgerichte promotie naar deze doelgroep toe, uit vrees voor een
clichékoppeling van hun merk.

Nochtans loont het om zich te richten op deze koopkrachtige nichemarkt. Uit veelvuldig onderzoek blijkt namelijk dat holebi's bijzonder gevoelig zijn aan doelgerichte reclame. De strategie werkt alleszins goed voor de Volvo V70, een model dat in 2007 sterk werd gepusht tijdens allerlei homogerelateerde evenementen. In de GAYiD-enquête eindigt de wagen op nummer zeven, terwijl begin 2007 geen enkele Volvo de top-20 haalde tijdens een soortgelijke bevraging.

Waarom advertenties dan niet vaker exclusief gericht zijn op holebi's, blijft de grote hamvraag. Het is volgens Raes immers duidelijk dat het hier om een grotendeels nog onaangebroken markt gaat.


1. Audi A5/S5

2. BMW X5

3. Fiat 500

4. Peugeot 308

5. Mercedes C-Klasse

6. Volvo V70/XC70

7. Smart Fortwo

8. Land Rover Freelander

9. Lexus LS

10. Chrysler Sebring

Perscontact:

Youri Raes
02 219 86 52

Over GAYiD.EU
GAYiD.EU is Belgiës grootste online gaycommunity. Zie cijfers Alexa Ranking 570 voor Belgie. Sectorvergelijking:
http://www.alexa.com/browse/general?&CategoryID=1204757&mode=general& Start=0&SortBy=Popularity&R=&Path=

URL: http://be.gayid.eu