Groeiend verzet tegen voorkeursbehandeling deurwaardersorganisaties

24/01/2008 12:31



Ned. Vereniging van Incasso-Ondernemingen (NVI)



"Den Haag frustreert de professionele incassobranche met een ongelijke rechtspositie. Groeiend verzet tegen voorkeursbehandeling voor deurwaardersorganisaties"

De Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI) behartigt de belangen van 25 gecertificeerde incasso-organisaties. Dit relatief kleine aantal bedrijven (op een totaal van plusminus 600 incassobedrijven in Nederland !) hanteert een gedragscode waarbij kwaliteit en professionalisme voorop staan. In het bijzonder de integere benadering van de individuele debiteur is kenmerkend voor de aanpak van de NVI-leden. Diezelfde gedragscode wordt inmiddels al jaren extreem gefrustreerd door politiek Den Haag. De kwestie:

Een belangrijk middel om uitstaande vorderingen effectief te kunnen incasseren, is de toegang tot de Gemeentelijke basisadministratie, kortweg GBA. De meest recente adresgegevens zijn immers de kortste weg naar de schuldenaar, en dus naar een passende oplossing van het betalingsprobleem.

Het niet kunnen traceren van debiteuren kost de samenleving en het bedrijfsleven jaarlijks vele miljarden. Naast de Overheid en justitie, is er in feite maar 1 bedrijfstak in Nederland die wettelijk toegang heeft tot de GBA. Al jaren hebben deurwaardersorganisaties dit zgn. exclusieve recht, puur en alleen vanwege de ambtelijke status van een deurwaarder. Aangezien de meeste deurwaarderskantoren ook de voor hen lucratieve incassodiensten zijn gaan aanbieden aan het bedrijfsleven, beschikken zij over een, door Den Haag in stand gehouden, voorkeurspositie op de gecertificeerde incassobedrijven. De NVI-leden zijn dit precedent meer dan beu en zoeken dus de komende tijd de publiciteit.

Er is in het verleden niet tot nauwelijks iets met de buitenwereld gedeeld over deze problematiek. "Het is de hoogste tijd dat het bedrijfsleven en de politici hiervan op de hoogte worden gebracht. De economie is in dezen alleen maar gebaat bij een beleid van gelijke monniken, gelijke kappen" aldus de voorzitter van de NVI, mevrouw Jet Creemers.

http://www.nvio.nl/





http://www.nvio.nl