Gemeente Buren


Wethouder geeft startsein voor tweede buurtauto in Lienden autodate.jpg

Wethouder Wim Wink (Milieu) heeft afgelopen vrijdag 18 januari de tweede buurtauto in de gemeente Buren officieel in gebruik genomen. Hij verrichtte deze handeling bij de vaste standplaats van de buurtauto bij de NH kerk aan de Kerkstraat te Lienden. In de gemeente Buren is Lienden, naast Maurik, de tweede kern, waar de buurtauto gaat rijden.
De start wordt gemaakt met vijf deelnemers die zich definitief hebben aangemeld.

In het kader van het Klimaatbeleid van de Gemeente Buren levert de Gemeente een concrete bijdrage aan een duurzamere samenleving. Dit voorjaar is voor de tweede maal in de gemeente Buren, met name in de kernen Beusichem en Lienden nagegaan of men belangstelling heeft voor het deelauto systeem van Wheels4all. Dit is gebeurd door publiciteit, huis - aan - huis folders te verspreiden en middels twee informatie-avonden in de de dorpshuizen in Beusichem en Lienden. De meeste reacties kwamen uit Lienden. Daarom wordt in Lienden als tweede kern in de gemeente Buren het gedeelde autogebruik geïntroduceerd onder de naam Autodate Lienden.

Inmiddels hebben 5 huishoudens zich voor het project ingeschreven. De belangstelling voor het project in Beusichem was net niet voldoende om ook hier een buurtauto te introduceren. Wheels4All verwacht dat meer huishoudens zich dit jaar zullen aanmelden, zodat het aantal auto's op termijn kan worden uitgebreid. De buurtauto is door de leden te gebruiken voor korte en lange ritten. De kosten zijn EUR 2,- per uur en ongeveer EUR 0,18 per kilometer. Dit is inclusief brandstof en daarom van de brandstofprijs afhankelijk.

Autodate is een slim alternatief voor mensen die wel het gemak willen van een auto maar te weinig rijden of financiën hebben om zelf een (tweede) auto te kopen. In plaats van de aanschaf- en onderhoudskosten, betalen leden van de vereniging Wheels4all alleen voor wat ze werkelijk rijden in kilometers en tijd. De gemiddelde besparing is EUR 136,-- per maand of EUR 1600,- per jaar en het scheelt honderden kilo's Co²-uitstoot per huishouden.

Afhankelijk van het verwachte gebruik kan iemand kiezen uit verschillende typen abonnementen. Een lidmaatschap kost vanaf EUR 5,- per maand.

De auto's staat dicht bij de Liendense autobeheerder. De sleutel krijgt men uit een beveiligde kluis. De beheerder is dhr Venderbosch, die zich als lid heeft aangemeld en enthousiast het project wil helpen om het tot succes een te maken.

Deelnemers kunnen via Internet reserveren. De rechtstreekse planning via Internet maakt het gebruik van de auto's heel efficiënt. Op deze wijze kunnen leden 7 dagen per week en 24 uur per dag terecht. De buurtauto is ook een aanvulling op het openbare vervoer en de regiotaxi. Daarmee zijn mensen in Lienden mobiel zonder dat men een auto hoeft te bezitten.

Voor de eventuele inzet van extra auto's maakt Wheels4all afspraken met autoverhuurders uit de omgeving van Lienden. Voor vakanties kunnen via Wheels4all diverse modellen auto's worden gehuurd.

In 2002 is Wheels4all als coöperatieve vereniging opgericht. Landelijk telt Wheels4all inmiddels ruim 1200 deelnemers die 100 auto's delen. In Rivierenland is Wheels4all actief in Culemborg, Tiel, Varik Maurik, NederBetuwe en dus nu ook in Lienden.

Meer informatie:

Stichting Call a Car Wheels4All

De heer Jan Theunissen de heer Henry Mentink

T: 0345.533933 T: 0228-514824

E: info@callacar.org E: info@wheels4all I: www.wheels4all.nl