FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: plezier op het werk door prettig werken

Nederlandse werknemers associëren plezier op het werk met gunstige werktijden, thuiswerkmogelijkheden en vrijheid. Dat blijkt uit een internetenquête die vakbond FNV Bondgenoten onlangs via zijn website heeft gehouden.

Anja Jongbloed, cao-coördinator FNV Bondgenoten: "De uitkomst is niet echt verrassend. We signaleren al langer dat het voor veel werknemers niet alleen gaat om leuke dingen op de werkplek, maar dat het ook belangrijk is om te werken op momenten dat het hen uitkomt."

Bijna 70% van de ondervraagden geeft aan behoefte te hebben aan gunstige werktijden en vrijheid. Voorwaarde is echter wel dat werknemers zélf zeggenschap willen hebben over de werktijden. Jongbloed: "Werkgevers eisen steeds meer flexibiliteit. De enquête laat zien dat flexibiliteit op zich niet het struikelblok vormt. Het gaat erom dat werknemers zelf inspraak willen hebben. De balans tussen werk en privé wordt steeds belangrijker en het zou goed zijn als werkgevers aan deze behoefte tegemoet komen. Werkgevers horen er gewoon op te vertrouwen dat hun werknemers de klus ook klaren zonder het toeziend oog van de baas."

FNV Bondgenoten ijvert al geruime tijd voor meer zeggenschap voor werknemers over hun eigen arbeidstijden. "Als een werknemer niet langer hoeft te schipperen tussen zijn werk en privé, dan heeft de werkgever daar ook baat bij", aldus Jongbloed. "Een gelukkige werknemer gaat met meer plezier naar zijn werk en zal zijn werk ook beter doen."

Er zijn diverse manieren om zeggenschap voor werknemers in cao's te regelen. Bijvoorbeeld door het zelfroosteren, flexibele begin- en eindtijden of telewerken. Jongbloed: "Een werknemer die pas na de file van huis vertrekt, kan wel thuis alvast een deel van zijn werk doen. De technologie is beschikbaar, maar de werkgever moet wel deze mogelijkheid willen bieden." Telewerken is voor FNV Bondgenoten één van de speerpunten in de cao-onderhandelingen.

---