LEI

Start onderzoek naar het beheer van organische stof op duinzandgronden


23 jan 2008
Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving en Productschap Tuinbouw

Persbericht van Wageningen UR en het Productschap Tuinbouw

Wageningen UR start onderzoek naar het optimaal beheer van organische stof op duinzandgronden. Het Productschap Tuinbouw financiert het onderzoek. Doel van het onderzoek is het verkrijgen van een beter inzicht in de organische stof-huishouding van duinzandgronden en het ontwikkelen van een adviessysteem. Dit adviessysteem zal de telers van bollen, vaste planten en zomerbloemen op duinzandgronden ondersteunen bij het nemen van beslissingen rond bijvoorbeeld het al of niet aan de bodem toevoegen van organisch materiaal. Het onderzoek loopt tot eind 2011.

Organische stof is een belangrijk bestanddeel van de bodem en is nodig voor een goede gewasproductie. Het vergroot het vochtvasthoudend vermogen van de bodem en zorgt voor een betere nutriëntenvoorziening. Deze organische stof breekt in de bodem langzaam af. Dit verlies kan worden aangevuld dankzij gewasresten, groenbemesters of toegevoegde organische producten zoals compost en stalmest.

De afbraak van de organische stof in de bodem wordt voor Nederlandse zandgrond geschat op ruim 4% per jaar. Bij een goed beheer van de organische stof wordt voldoende organisch materiaal aan de bodem toegevoegd, zodat achteruitgang voorkomen kan worden. Vaak wordt een te sterke daling van het gehalte aan organische stof pas opgemerkt als het te laat is om makkelijk te corrigeren.

Voor het berekenen van het gehalte organische stof in de bodem, maken telers gebruik van standaardtabellen. Een recent onderzoek maakte duidelijk dat organische stof op duinzandgrond sneller afbreekt dan op de andere Nederlandse zandgronden. Het is nog niet duidelijk hoeveel sneller deze afbraak precies is. Tevens bestaan er voor duinzandgronden grote onzekerheden over de gehanteerde standaardtabellen voor het effect van toegevoegde organische producten zoals compost of stalmest. In de praktijk betekent dit, dat de telers op duinzandgrond in de problemen kunnen komen als ze alleen gebruik kunnen maken van de standaardtabellen.

Dit probleem geldt voor alle teelten die op duinzandgrond plaatsvinden; met name bloembollen, vaste planten en zomerbloemen. Deze sectoren hebben daarom de handen ineen geslagen en het Productschap Tuinbouw voorgesteld op dit vlak onderzoek te laten uitvoeren. Het Productschap heeft het onderzoekvoorstel van Plant Research International, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving en voorlichter Henk van den Berg goedgekeurd .

De resultaten van de metingen geven beter inzicht in de oorzaken van het verloop van het organische stof gehalte in duinzandgronden. Op basis van de metingen en de nieuwe inzichten zullen de onderzoekers een zogenoemd âbeslissingsondersteunend systeemâ ontwikkelen. Met dat adviessysteem kunnen de telers het management van de organisch stof aanzienlijk verbeteren. Het onderzoek wordt eind 2011 afgerond.

Het onderzoek wordt begeleid door een commissie met daarin vertegenwoordigers van de Vereniging van Vasteplantenkwekers, de Landelijke gewascommissie zomerbloemen, de productgroep Hyacint, en een vertegenwoordiger van het Milieuplatform van de KAVB.

Meer informatie:
Kim Zuijdervliet, Productschap Tuinbouw, Communicatie-adviseur, 079 347 06 31, mobiel: 06 16 35 64 99
Erik Toussaint, Plant Sciences Group van Wageningen UR, Hoofd Communicatie, 0317 47 70 17, mobiel 06 51 56 59 49
---

Contact
Productschap Tuinbouw
Kim Zuijdervliet
t 079-3470631, m 06-16356499

Plant Sciences Group, Wageningen UR
Erik Toussaint
t 0317-477017, m 06-51565949
erik.toussaint@wur.nl