AutoRai

SEAT Altea en Altea XL Stationwagon 1.4 TSI in Top10 zuinigste autoâs

(1/24/2008)
Begin dit jaar hebben de ANWB, het Wereld Natuurfonds en de Stichting Natuur en Milieu opnieuw de Top10 van meest zuinige autoâs gepubliceerd. Daarin is voor SEAT een mooie hoofdrol weggelegd. De SEAT Altea en Altea XL Stationwagon kwamen dit jaar met stip binnen in de Top10 van zuinige grote middenklassers dankzij de zojuist geïntroduceerde 1.4 TSI turbo benzinemotor. Daar bleef het bovendien niet bij, want ook de SEAT Cordoba 1.4 TDI eindigde in de Top10 van zuinigste autoâs, in de categorie Kleine Middenklassers.

Daar bleef het bovendien niet bij, want ook de SEAT Cordoba 1.4 TDI eindigde in de Top10 van zuinigste autoâs, in de categorie Kleine Middenklassers.

Sinds het najaar van 2006 publiceren de ANWB, het Wereld Natuurfonds en de Stichting Natuur en Milieu gezamenlijk deze lijsten van zuinige autoâs. De instanties willen hiermee de consument helpen en stimuleren bij het kiezen van een zuinige auto. Verder werken het Wereld Natuur Fonds en de ANWB actief samen met de autobranche aan de promotie van energiezuinige auto's.

Zuinige middenklassers
De Top10-lijsten van zuinige autoâs worden samengesteld voor vier populaire klassen: miniâs, kleine middenklassers, middenklassers en grote middenklassers. Elke Top10 bestaat uit de vijf zuinigste benzine-uitvoeringen en de vijf meest brandstofefficiënte dieselmodellen uit die klasse. SEAT eindigde met de Altea 1.4 TSI en de Altea XL Stationwagon 1.4 TSI bij de vijf zuinigste benzinemodellen in de categorie van de grote middenklassers.

Bij de 1.4 TSI turbo benzinekrachtbron staat âdownsizingâ centraal. Uit een relatief kleine cilinderinhoud van 1.390 cm3 weet SEAT dankzij het monteren van een turbocharger indrukwekkende prestaties te genereren. Zo levert de nieuwe, direct ingespoten 1.4 TSI, die in Nederland naast de Altea en Altea XL Stationwagon ook leverbaar is in de SEAT Leon, een vermogen van 125 pk en een maximum-koppel van 200 Nm. Dat koppel is al vanaf 1.500 toeren per minuut beschikbaar en blijft voorhanden tot 4.000 tpm.

700 euro milieusubsidie
Ondanks die uitstekende prestaties heeft de nieuwe turbokrachtbron van SEAT een zeer schoon en zuinig karakter. Bovendien heeft de combinatie van een relatief beperkte cilinderinhoud met een turbocharger een bijzonder lage CO2-uitstoot van 155 gr/km (Leon) tot gevolg.

Dankzij het energielabel B krijgen kopers van een Leon 1.4 TSI en Altea XL Stationwagon 1.4 TSI vanaf 1 februari een milieusubsidie van ⬠700,-.

Vanafprijzen per 1 februari 2008
SEAT Leon 1.4 TSI ⬠22.890,-
SEAT Altea 1.4 TSI ⬠23.490,-
SEAT Altea XL Stationwagon 1.4 TSI ⬠23.490,-