Gemeente Veenendaal


Project preventie overgewicht

Veenendaal helpt overgewicht bij jonge kinderen voorkomen

Overgewicht vormt een van de grootste problemen op het gebied van de volksgezondheid. Het consultatiebureau (0 tot 4 jaar) en de jeugdarts (4 tot 15 jaar) kunnen overgewicht bij (jonge) kinderen tijdig signaleren en actie ondernemen. De gemeente Veenendaal heeft een subsidie toegekend aan Vitras en GGD Midden Nederland om daarmee een bijdrage te leveren aan het voorkomen van overgewicht bij kinderen.

Uit landelijke cijfers blijkt dat het percentage kinderen met overgewicht stijgt. Het is dan ook een van de vijf speerpunten in het landelijke preventiebeleid volksgezondheid. In Veenendaal zien we dezelfde trend. Eind 2006 bedroeg het percentage kinderen met overgewicht 9,2% onder kinderen tussen de 0 en 4 jaar en 14% onder de leerlingen van groep 2. Dat laatste is meer dan het provinciale gemiddelde van 12%.

De landelijk ontwikkelde minimale interventie strategie (MIS) blijkt kinderen gunstig te beïnvloeden; er vinden 3 motiverende gesprekken (met de ouders) plaats en er wordt ondersteunende informatiemateriaal uitgedeeld. Het gaat om kortdurende hulpverlening en ondersteunde begeleiding aan kinderen met overgewicht. Hiermee wordt gezonde voeding, een gezond voedingspatroon en meer bewegen bevordert. De subsidie van de gemeente is bedoeld voor deze aanpak voor kinderen van twee tot vier jaar bij het consultatiebureau en de kinderen in groep 2 van de basisschool.

In de nieuwe nota lokaal gezondheidsbeleid wordt de gewenste aanpak van de landelijke speerpunten zoals overgewicht benoemd. In deze nota volgt een mogelijke structurele aanpak van overgewicht bij kinderen, wellicht ook in andere leeftijdsgroepen.