Gemeente Breda

Openbare ruimte in Hoge Vucht, Doornbos en Linie krijgt nieuw gezicht

Masterplan Openbare Ruimte opgesteld

De openbare ruimte in de wijken Hoge Vucht, Doornbos en Linie krijgt de komende jaren een nieuw gezicht. De openbare ruimte wordt aangepast aan de veranderde bevolkingssamenstelling van de wijken. Om die openbare ruimte beter bij de wensen van huidige én toekomstige bewoners aan te laten sluiten, krijgen de bewoners grote inbreng in het project. Hoe en wanneer de openbare ruimte verbeterd wordt, staat beschreven in het door het college opgestelde Masterplan Openbare Ruimte. Dit Masterplan vormt het kader waarbinnen projecten in de openbare ruimte tussen nu en 2020 worden uigevoerd. Eerder gemaakte afspraken met de woningcorporaties over de openbare ruimte, maken ook deel uit van het Masterplan.

Betrokkenheid bewoners

De projecten in het Masterplan Openbare Ruimte zijn onderdeel van Wijkontwikkeling. Dat is de integrale aanpak op ruimtelijk, sociaal en economisch gebied om de leefbaarheid in de wijken te vergroten en problemen aan te pakken. De inzet van de bewoners is daarbij een belangrijke succesfactor. Dat geldt ook voor de openbare ruimte. De bouw van de wijken Hoge Vucht, Doornbos en Linie, dateert uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Inmiddels is de bevolkingssamenstelling in Hoge Vucht, Doornbos en Linie fundamenteel veranderd en hebben bewoners andere behoeften voor de openbare ruimte.

Om die openbare ruimte beter te kunnen inrichten volgens de gebruikswensen van huidige én toekomstige bewoners, worden de bewoners als ervaringsdeskundigen intensief bij het project betrokken.

Een greep uit de projecten in het Masterplan

In de periode 2008-2009 staat ontwerp én uitvoering van een aantal concrete locaties op stapel: Voor Biesdonk het inrichten van grasveldjes aan onder andere de Charleroistraat, de Oostmallestraat, de Lokerenstraat en de Antwerpenstraat, voor Geeren-Zuid een grasveldje aan de Lelystraat en voor Wisselaar het grasveldje aan de Kaaskerkestraat. Voor zowel Hoge Vucht, Doornbos als Linie wordt het project kindvriendelijke route Noordoost en een cultuurhistorisch onderzoek uitgevoerd.

Breda, 24 januari 2008

Concept-projectvoorstel Masterplan Hoge Vucht en Doornbos-Linie