Gemeente Enschede

Huisvesting ex-verslaafden in voormalige Oosterkerk

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten in te stemmen met de huisvesting van ex-verslaafden in de voormalige Oosterkerk aan de Oostburgweg. Zorgaanbieder Tactus en Woningcorporatie Domijn willen de locatie geschikt maken voor het aanbieden van een goede woonsituatie met professionele ondersteunende 24-uursbegeleiding.

Het initiatief van Tactus / Domijn is door het college op alle relevante aspecten afgewogen en beoordeeld. Het college heeft besloten dat dit initiatief medewerking verdient.
Met deze invulling wordt zowel ten aanzien van het kerkgebouw als de zorgverlening aan de doelgroep ex-verslaafden een duidelijke kwaliteitsslag gemaakt. Zo wordt binnen de 24-uursbegeleiding een groot deel van de tijd ingevuld met dagbesteding en activiteiten om reïntegratie in de maatschappij te bevorderen. De begeleiding is preventief en draagt bij aan een stabiel leefklimaat. Het gaat om de huisvesting van ongeveer 15 personen die van hun verslaving zijn genezen. De cliënten beschikken over een stabiele huisvesting waardoor de kans op overlast tot vrijwel nul wordt gereduceerd. Goede huisvesting is een voorwaarde voor verder maatschappelijk herstel. Elders in Nederland heeft Tactus goede ervaringen opgedaan met deze werkwijze.
Dit levert bovendien een bijdrage aan de wijkontwikkeling. Het kerkgebouw (staat inmiddels vijf jaar leeg) blijft behouden en wordt in oude luister hersteld; de groene ruimte met de waardevolle bomen blijven eveneens behouden.

Overleg en inspraak:
Met de buurt zal intensief overleg plaatsvinden. Gisteravond zijn de direct omwonenden geïnformeerd. Tactus heeft aangegeven een bijdrage aan de buurt en buurtontwikkeling te willen leveren en wil/is daarover met de wijkraad, stadsdeelmanagement en omwonenden in gesprek om plannen te ontwikkelen. Daartoe wordt een begeleidingsgroep ingesteld die tevens als contactgroep voor de woonvoorzieningen kan gelden. Het initiatief past niet geheel binnen het geldende bestemmingsplan `Velve-Lindenhof 2005'. Er is daarom een vrijstelling van het bestemmingsplan nodig.

Het college meent met het besluit medewerking te verlenen aan het verzoek van Tactus / Domijn om hier een woonvoorziening te realiseren een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de verbetering van de levensomstandigheden van een relatief kwetsbare groep mensen in de stad.

24 januari 2008