Schokkende documentaire over Bulgaars kindertehuis 24 januari 2008, Sofia - Gisteren zond de Belgische televisie 'The abandoned children of Bulgaria' uit, een schokkende documentaire van Britse makelij over de levensomstandigheden in een kindertehuis in Mogilino in Bulgarije.

In november vorig jaar hebben vertegenwoordigers van de Bulgaarse overheid, Unicef en andere hulporganisaties vastgesteld dat de verzorging van de 65 kinderen in het tehuis zwaar tekortschiet. Drie kinderen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen en twintig anderen waren ernstig verzwakt door een gebrek aan voedsel en zorg.

Tehuis gaat dicht
Deze week gaat een groep professionele verzorgers en medici in het tehuis aan de slag om de kinderen te verzorgen en hen psychosociale hulp te verlenen. Tegelijkertijd wordt naar alternatieve opvang gezocht, zoals pleeggezinnen. De bedoeling is dat het tehuis uiteindelijk zijn deuren zal sluiten.

Unicef helpt de Bulgaarse regering bij de hervorming van de opvang van kinderen die de zorg van hun ouders moeten ontberen. Het beste is om te voorkomen dat kinderen in tehuizen terechtkomen en bijvoorbeeld binnen hun familie worden opgevangen .