Gemeente Smallingerland


* | 2008

* | Januari

* | Gomarus start maatschappelijke stages

Gomarus start maatschappelijke stages

Ruim 300 ouders van leerlingen van het Gomarus College, docenten en andere belangstellenden waren vorige week aanwezig tijdens een voorlichtingsavond over de maatschappelijke stage.

Ruim 300 ouders van leerlingen van het Gomarus College, docenten en andere belangstellenden waren vorige week aanwezig tijdens een voorlichtingsavond over de maatschappelijke stage. Binnenkort gaan de eerste leerlingen van het Gomarus College zo'n stage volgen. Een maatschappelijke stage is onbetaald vrijwilligerswerk onder verantwoordelijkheid van de school, tijdens de schooltijd. Zo leren ze bijvoorbeeld ouderen omgaan met een computer, helpen ze de kinderboerderij met het verzorgen van de dieren of helpen ze de sportclub met het organiseren en uitvoeren van sportactiviteiten voor gehandicapte jongeren.

De vrijwilligersorganisatie is blij met het initiatief: vrijwilligerswerk heeft immers ook jongeren nodig om in de toekomst te blijven bestaan. Jongeren hebben een frisse blik en brengen specifieke kennis en ervaring mee. Maatschappelijke stages zijn dus ook een goede manier om jongeren te interesseren en/of te werven voor het reguliere vrijwilligerswerk.

Het kabinet wil dat alle leerlingen die vanaf schooljaar 2007-2008 instromen in het VMBO, Havo en VWO tijdens hun opleiding een maatschappelijke stage volgen. Komende twee jaar wordt gebruikt om de invoering zoveel mogelijk te stimuleren en betrokkenen van elkaar te laten leren. Vanaf schooljaar 2010-2011 moeten alle scholen een invoeringsplan hebben. In het jaar daarna, schooljaar 2011-2012, is de maatschappelijke stage wettelijk verplicht.

Het Gomarus College bewijst dat je daar niet op hoeft te wachten. De school is koploper bij het invoeren. Dankzij de inzet en creativiteit van de projectgroep MAST is het gelukt om nu al veel leuke en leerzame stageplaatsen te creëren, zodat de leerlingen in de eerste helft van 2008 hun maatschappelijke stage kunnen lopen.

Wethouder Jan Rozema gaf zijn complimenten voor de voortvarendheid waarmee de projectgroep MAST te werk is gegaan, zodat de maatschappelijke stage nu al ingevoerd kan worden. Hij hoopt op positieve resultaten zodat het ook andere scholen stimuleert om hard aan de slag te gaan.