Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Antwoorden op kamervragen over fietsendieven die gestolen fietsen mogen houden

22 januari 2008

Vragen van het lid Griffith (VVD) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Justitie over fietsendieven die gestolen fietsen mogen houden. (Ingezonden 13 december 2007)


1. Vraag Kent u de artikelen "Fietsendieven krijgen gestolen fiets mee" en "Fietsendief mag tweewieler houden"? 1)


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Vindt u het ook onwenselijk dat een fietsendief vrijuit gaat en de gestolen fiets meekrijgt als de fiets als niet gestolen bekend staat? Zo ja, wat gaat u doen om hieraan een eind te maken?


2. Antwoord De artikelen in de Telegraaf en het Eindhovens Dagblad gaan in op situaties waarin geen aangifte is gedaan, de fiets niet als gestolen bekend staat en de politie niet kan bewijzen dat de betreffende fiets gestolen is. Er is in die gevallen niet aantoonbaar sprake van een gestolen fiets en de betreffende persoon is alleen als vermoedelijke eigenaar en niet als fietsendief aan te merken. De politie roept in het artikel burgers op om aangifte te doen van fietsendiefstal, zodat het voor de politie wel mogelijk wordt om aan te tonen dat de fiets gestolen is. In die gevallen wordt de fiets zeker niet meegegeven aan de persoon die de fiets op dat moment in bezit heeft.


3. Vraag Hoe verhoudt deze praktijk zich tot het kabinetsbeleid waarbij het aantal fietsendiefstallen met 100.000 stuks moet worden teruggedrongen?

3. Antwoord
Het kabinetsbeleid richt zich op een grotere identificeerbaarheid van fietsen door middel van framenummers en chips en een landelijk registratiesysteem van gestolen fietsen. Dit zal de mogelijkheden voor de politie om vast te stellen of fietsen gestolen zijn vergroten. Het is dan wel van belang dat burgers aangifte doen van fietsendiefstal, zodat de fiets ook als gestolen in het landelijk registratiesysteem wordt opgenomen. Om die reden zal in het voorjaar van 2008 een publiekscampagne starten die burgers onder meer zal wijzen op het belang van het doen van aangifte.


4. Vraag In hoeverre is de landelijke inzet van `lokfietsen' succesvol bij het oplossen van fietsendiefstallen?

4. Antwoord
Er is nog geen sprake van een landelijke inzet van zogenaamde lokfietsen. Wel is in een aantal gemeenten een lokfiets ingezet bij de bestrijding van fietsendiefstal. In januari 2007 is een veroordelend vonnis verschenen 2) waarbij het openbaar ministerie ontvankelijk is verklaard in een vervolging van een verdachte van diefstal van een "lokfiets". In bepaalde gevallen en met een bepaalde werkwijze is een "lokfiets" een bruikbaar middel bij de opsporing van fietsendiefstal.


5. Vraag Hoe gaat u burgers bewust maken van het feit dat het van essentieel belang is om aangifte te doen bij fietsendiefstal?

5. Antwoord
Zie beantwoording vraag 3.


6. Vraag Is het waar dat, als een fiets niet als gestolen bekend staat, de politie de fiets gewoon weer mee kan geven aan de vermeende dief? Ziet u aanleiding om hiertegen maatregelen te nemen?

6. Antwoord
Wanneer de politie niet ondubbelzinnig kan vaststellen dat een fiets van diefstal of een ander misdrijf (bijvoorbeeld heling) afkomstig is, zal deze weer meegegeven (moeten) worden aan de persoon die op dat moment in het bezit is van de betreffende fiets. Ik zie geen wettelijke mogelijkheden om anders op te treden. Ik neem wel maatregelen om te bevorderen dat de politie fietsen als gestolen kan identificeren, zodat gestolen fietsen in beslag genomen kunnen om ze aan het illegale circuit te ontrekken en zo mogelijk aan de rechtmatige eigenaren terug te geven.


1) De Telegraaf, 10 December 2007 en Eindhovens Dagblad, 10 december 2007.


2)
http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtyp e=ljn&ljn=AZ5422 (extern) Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties