Algemene Onderwijsbond

Algemene Onderwijsbond / 0900 463 62 62 / info@aob.nl / www.aob.nl
het Onderwijsblad
nr 2 26 januari 2008

Utrecht, 24 januari 2008

Massa-ontslag roc's Zadkine en Mondriaan
Het gedwongen ontslag bij de educatie-afdelingen van roc's Zadkine in Rotterdam en Mondriaan in Den Haag is half januari vastgesteld op 55 en 60 voltijdbanen. Vanwege deeltijdaanstellingen gaat het in de praktijk om anderhalf tot twee keer zoveel personen.

Onderwijs meest ontevreden sector
Het onderwijs is de hekkensluiter in een vergelijkend tevredenheidsonderzoek tussen elf commerciële en publieke sectoren. Onderwijspersoneel blijkt het minst tevreden over arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden en toekomstperspectief.

Studenten pakken lerarentekort aan
Studenten voor de klas. Het werd door de Nationale Denktank genoemd als een van de maatregelen tegen het lerarentekort. Twee Utrechtse studenten hebben het bureau Studentdocent opgericht dat studenten inzet op de scholen.

Vacatures op Straksvoordeklas
Straksvoordeklas, de website voor starters in het onderwijs, is sinds januari uitgebreid met een overzicht van de nieuwste vacatures in het primair en voortgezet onderwijs.

AOb kritisch over maatschappelijke stage
Scholen moeten meer formatie krijgen om de maatschappelijke stage te regelen. Hierom vraagt de AOb in een brief aan de vaste Kamercommissie voor onderwijs. Vanaf 2011 moet de maatschappelijke stage een vast onderdeel zijn van het curriculum van het voortgezet onderwijs. De AOb is groot voorstander van een versteviging van de sociale samenhang en dus van de maatschappelijke stage. Maar de bond vraagt zich af of de plannen wel realiseerbaar zijn.

De verplichte maatschappelijke stage
Ouderen helpen met computerles, fluiten bij de F-jes, hokken uitmesten in het asiel of wandelen met gehandicapten. Alle leerlingen die dit schooljaar voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaan, moeten tijdens hun schoolloopbaan 72 uur onbetaald aan de slag in de samenleving. Veel scholen hebben het afgelopen jaar al in beperktere vorm zo'n maatschappelijke stage ingevoerd. "Er gaat een wereld voor leerlingen open."

Presteren en belonen
Als het aan minister Plasterk ligt, behoort de automatische, jaarlijkse periodiek zo snel mogelijk tot het verleden. Alleen een gemotiveerd oordeel kan dan nog leiden tot een loonsverhoging. En dat betekent: functionerings- en beoordelingsgesprekken voeren, maar hoe hoort dat eigenlijk?

Noot voor de (onderwijs) redactie:

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nr 2 van 26 januari, dat aanstaande vrijdag en zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.
U kunt, mits met bronvermelding, verhalen en berichten uit het blad gebruiken.