Gemeente Delft

Impuls voor Delftse binnenstad

Het college van B&W heeft op dinsdag 22 januari ingestemd met een voorstel om een specifieke impuls te geven aan de Delftse binnenstad. Dit voorstel wordt op 31 januari bekrachtigd in de gemeenteraad. De gemeente zal in dit kader verschillende initiatieven financieren om de binnenstad een nieuwe impuls te geven en het integrale binnenstadsmanagement vorm te geven. Zij stelt hiervoor ¤ 200.000,00 beschikbaar, zoals al in de programmabbegroting was vastgelegd.

De afgelopen jaren is er veel in de binnenstad geïnvesteerd en dat is goed zichtbaar. Het Zuidpoort-gebied en het autoluw maken van de binnenstad zijn hiervan voorbeelden. De gemeente streeft naar een nog aantrekkelijker en economisch sterke binnenstad, vanuit het integrale kader waarbij niet alleen aandacht is voor de fysieke infrastructuur maar ook voor de sociale. Een toenemende tevredenheid van bewoners, bezoekers en ondernemers staat hierbij centraal.

Het voorstel is mede voortgekomen uit de binnenstadsconferentie waaraan medio 2007 veel bewoners, ondernemers en ambtenaren deelnamen. Inmiddels is er een werkgroep Binnenstad Noord in oprichting, bestaande uit bewoners en ondernemers. Deze werkgroep houdt zich met name bezig met het gebied rond de Hippolytusbuurt/Choorstraat/Papenstraat en houden hierbij rekening met de ontwikkeling van de spoorzone. Daarnaast is er sinds begin 2007 een werkgroep Nieuwe Langendijk actief, die zich bezighoudt met onder andere het uitwerken van een kunst- en cultuurproject.

In de gehele binnenstad is behoefte aan meer zichtbare routes die het noordelijk en zuidelijk winkelgebied met elkaar verbinden. De ideeën worden nog concreet uitgewerkt in samenspraak met de bewoners en ondernemers in de binnenstad.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft