Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2007/JM03
Buitenpost, 24 januari 2008

Gemeente Achtkarspelen efficiënt met personeel

Achtkarspelen heeft in vergelijking met andere gemeenten weinig ambtenaren in dienst. Dit blijkt uit onderzoek door organisatieadviesbureau Berenschot bij 53 gemeenten in Nederland met 15.000 tot 30.000 inwoners. In totaal werken er tweehonderd ambtenaren bij de gemeente. Achtkarspelen heeft 22 personeelsleden minder ten opzicht van de andere gemeenten uit het onderzoek.

Het onderzoek van Berenschot toont verder aan dat Achtkarspelen meer personeel in lage loonschalen heeft en minder personeel met een hoog salaris. Hierdoor geeft de gemeente jaarlijks E 1.275.000 minder uit aan loonkosten.

Achtkarspelen zit met ruim 28.000 inwoners bovenin de onderzoeksgroep van gemeenten met 15.000 tot 30.000 inwoners. Daarom moet de vergelijking met de andere gemeenten enigszins genuanceerd worden. Ook andere zaken hebben invloed op het personeelsbestand, zoals ligging van de gemeente, het ambitieniveau en de mate waarin werk wordt uitbesteed. Al deze variabelen hebben geen rol gespeeld in het onderzoek. Het college van burgemeester en wethouders beschouwt het onderzoek van Berenschot daarom als een ruwe indicatie.