Gemeente Lingewaard


Wethouder Jansen stelt bestemmingplannen digitaal beschikbaar

Op 24 november heeft wethouder Jansen de digitale dienstverlening naar de burgers van Lingewaard uitgebreid door het beschikbaar stellen van de eerste digitale bestemmingsplannen en het bieden van digitale inspraak op in procedure zijnde bestemmingsplannen.

Sinds de herindeling beschikt de gemeente Lingewaard over enkele kasten vol bestemmingsplannen met een breed scala aan systematieken en omschrijvingen. Om de inwoners actuele, meer uniforme voorschriften met minder procedures te bieden en daarnaast efficiënter en kwalitatief beter te kunnen werken is in 2005 besloten de bestemmingsplannen voor alle kernen te herzien. Gelijktijdig is de ambitie uitgesproken de bestemmingsplannenplannen niet alleen te actualiseren maar ook digitaal beschikbaar te stellen voor intern en extern gebruik.

Vanaf 2006 is er door een projectgroep veel werk verzet om de digitale bestemmingsplannen te realiseren. Naast de ambitie die de gemeente al had om de plannen te digitaliseren, kondigde de wetgever aan te komen met een nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening. Deze nieuwe wet die per
1 juli 2008 in werking treedt, schrijft voor dat alle bestemmingsplannen vanaf 1 juli 2009 digitaal dienen te worden vastgesteld. De door Lingewaard ingezette trajecten van actualiseren en digitaliseren van bestemmingsplannen lopen dan ook precies in de pas met de nieuwe wetgeving. De bestemmingsplannen voor de overige kernen zullen in de loop van het jaar digitaal beschikbaar komen, en ook hiervoor geldt dat deze eerst voor inspraak op de site komen.

Vanaf nu is het op eenvoudige wijze mogelijk om binnen de beschikbare plannen de voorschriften per perceel terug te vinden. Bestemmingsplannen die digitaal beschikbaar zijn, zijn Doornenburg, De Halden II, Buitengebied Buitendijks gebied en Bemmel, het bestemmingsplan voor de kern van Bemmel is een plan dat in voorbereiding is. Op het bestemmingsplan van Bemmel is het bovendien mogelijk om in te spreken. Vanaf nu kan dit voor het eerst digitaal. Bovendien zijn de meest recente luchtfotos als ondergrond te gebruiken zodat u zich goed kunt oriënteren.

Wij nodigen u uit om eens te experimenteren met onze digitaal beschikbare bestemmingsplannen!