KPMG


Staatsfonds binnen vijf jaar belangrijkste speler op fusie- en overnamemarkt

24|01|08 - De kapitaalomvang van 'Sovereign wealth funds' is nu al wereldwijd twee keer zo groot als alle hedgefondsen bij elkaar.

Sovereign wealth funds, beleggingsfondsen die beheerd worden door de overheid van een land, zullen binnen nu en vijf jaar de belangrijkste spelers zijn op de fusie- en overnamemarkt. Met een kapitaalomvang die wereldwijd nu al twee keer zo groot is als die van alle hedge fondsen bij elkaar zullen zij op korte termijn zowel de private equity huizen als de bedrijven naar het tweede plan verwijzen.

"Het vermogen van de staatsfondsen bedraagt momenteel wereldwijd zo'n 3 biljoen dollar. Dat is weliswaar aanzienlijk lager dan het vermogen van pensioenfondsen, maar meer dan het dubbele van het vermogen van hedge funds", constateert Jurgen van Breukelen, hoofd Advisory bij KPMG.

Van Breukelen: "Het totale vermogen van de staatsfondsen zal binnen nu en vijf jaar echter toenemen tot ongeveer 5 biljoen dollar en tot 10 biljoen dollar in het volgende decennium. Hoewel veel van deze fondsen oorspronkelijk relatief conventionele beleggingsstrategieën volgden, krijgen ze in toenemende mate aandacht voor strategische investeringen. Hierbij richten zij zich met name op industrieën die van cruciaal belang zijn voor de rijkdom van de betreffende landen. Vooral staatsfondsen uit de Arabische wereld, China en een aantal Aziatisch landen investeren in strategische activa, waarbij het in sommige gevallen gaat om investeringen van meer dan 2 miljard dollar. De afgelopen twee jaar zijn vooral de investeringen door staatsfondsen in Duitsland en Groot-Brittannië toegenomen."

Dat private equity op korte termijn zal worden verdreven door de staatsfondsen staat volgens Van Breukelen vast. "Maar in feite doen staatsfondsen hetzelfde in de richting van de PE-huizen als de PE-huizen zes of zeven jaar geleden deden in de richting van ondernemingen. Toen was private equity een relatief nieuw verschijnsel, zeker op de fusie- en overnamemarkt. In die tijd werd de markt gekarakteriseerd door projecten waarbij private equity nauw samenwerkte met andere kopers, zoals gewone ondernemingen.

Maar met het toenemende vertrouwen en de toegenomen ervaring was private equity steeds beter in staat transacties op eigen houtje te realiseren, waarmee het gezicht van de fusie- en overnamemarkt in één klap veranderde. De huidige staatsfondsen gaan dezelfde ontwikkeling doormaken en zullen private equity en ondernemingen als belangrijkste spelers op de fusie- en overnamemarkt verdrijven."

Het grootste probleem met investeringen door staatsfondsen ontstaat volgens van Breukelen wanneer zij zich richten op de natuurlijke grondstoffen in een bepaald land, waarmee een risico ontstaat voor de veiligheid van dat land.

Van Breukelen: "In dit soort gevallen kan winstmaximalisatie niet de belangrijkste drijfveer voor de transactie zijn. In een aantal landen is de discussie ontstaan of investeringen door staatsfondsen waaraan geen financieel motief ten grondslag ligt gevolgen kunnen hebben voor de nationale veiligheid. Dit gaat met name op voor de defensie-industrie, de publieke en private infrastructuur, hoogwaardige technologieën en de financiële markten, maar ook voor het wereldwijd toegang krijgen tot de natuurlijke grondstoffen. Om de veiligheid te beschermen groeit de belangstelling van nationale beleidsmakers voor staatsfondsen dan ook en nemen zij in toenemende mate maatregelen om overnames van bepaalde eigendommen te voorkomen." Voor nadere informatie: Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2008 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.