Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


24.01.2008

Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling presenteert nieuwe plannen

De vetzuursamenstelling van levensmiddelen is het afgelopen jaar aantoonbaar verbeterd. Dit blijkt uit recente monitoringsgegevens van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling, die de Task Force op 23 januari heeft aangeboden aan Hans de Goeij van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Productschap MVO te Den Haag. Ook hebben de verschillende partijen actieplannen opgesteld voor het verder verbeteren van de vetzuursamenstelling van de voeding.

Namens het ministerie van VWS sprak DG Volksgezondheid Hans de Goeij tijdens de nieuwjaarsreceptie zijn waardering uit voor het werk van de Task Force: "Het werk van de Task Force is een goed voorbeeld van hoe het bedrijfsleven initiatief en verantwoordelijkheid kan nemen om bij te dragen aan het verbeteren van de volksgezondheid. Overheid en bedrijfsleven maken door een combinatie van goede informatievoorziening en productaanpassing de gezonde keuze gemakkelijk. Door de toetreding van nieuwe leden en introductie van nieuwe initiatieven kan de Task Force hier nog verder aan bijdragen."

Frituurvetten
Uit de monitoringsgegevens van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling blijkt dat de verhouding tussen goede en slechte vetten in voedingsmiddelen afkomstig van de verschillende sectorpartijen van de Task Force het afgelopen jaar is verbeterd. Zo steeg in 2007 het aandeel vloeibare frituurvetten, vloeibare margarine en vloeibare bak- en braadproducten in de retail aanmerkelijk. Deze vloeibare producten kennen een betere vetzuursamenstelling dan de vaste varianten. Mede dankzij voortzetting van de campagne Verantwoord Frituren is het aandeel vloeibare frituurvetten in de horeca eveneens gestegen. Begin 2007 is vanuit de campagne een nieuwe doelstelling geformuleerd om het aandeel nog verder te verhogen. Het streven is dat eind 2010 75% van horecaondernemers vloeibaar frituurvet gebruikt.

Naast het stimuleren van het gebruik van vloeibaar frituurvet worden door de sector ook grote inspanningen gedaan om binnen het segment van vaste frituurvetten het aandeel vaste frituurvetten met een laag transvetzuurgehalte zoveel mogelijk te verhogen. Om een verdere bijdrage te leveren aan de volksgezondheid hebben de Nederlandse frituurvetfabrikanten zich recent - middels een Code of Practice - gecommitteerd aan het stapsgewijs terugdringen van de hoeveelheid vaste frituurvetten met meer dan 15% transvetzuren voor de Nederlandse horeca per 2010. MVO zal de komende tijd samen met de Nederlandse overheid de mogelijkheden onderzoeken om vaste frituurvetten met een hoog transvetzuurgehalte binnen geheel Europa te verbieden.

Bakkerssector
Vanuit de bakkerssector hebben de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ) en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) het afgelopen jaar reeds concrete resultaten bereikt. Tevens hebben zij een aantal innovatieve stappen in voorbereiding. In 2007 is het gehalte aan verzadigde vetzuren gedaald bij de productgroepen biscuit, cakedeeg, korstdeeg, wafels en zandgebak. De Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen (NEBAFA) en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) zijn op 23 januari formeel toegetreden tot de Task Force. Deze verbreding van het draagvlak en de plannen van aanpak geven een extra impuls aan het behalen van de doelstellingen. De Task Force is blij dat door de toetreding van twee nieuwe leden vanuit de bakkerijsector, de focus op vetten in brood en banketproducten verder wordt versterkt.

Snacks en frites
Bij (vlees)snacks is in het toegevoegde vet (frituurvet of bereidingsvet) het totale gehalte transvetzuren en verzadigd vet gedaald, waarmee de eerder geformuleerde doelstellingen voor het verlagen ven het transvetzuurgehalte per eind 2007 zijn behaald. De snacksector, vertegenwoordigd in de AKSV, heeft voor de komende jaren nieuwe doelstellingen geformuleerd ten behoeve van het verder terugdringen van met name verzadigde vetzuren in vetten toegevoegd aan snacks. Bij voorgebakken aardappelproducten is het gehalte aan verzadigd vet wederom gedaald bij een gelijkblijvend laag aandeel transvet. Ook hier is het streven de komende jaren nog verdere reductie in verzadigd vet te bereiken.

In bijgevoegd rapport kunt u meer lezen over de geboekte resultaten over 2007 en de nieuwe plannen over 2008-2010 van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling.


Voor vragen over de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling kunt u contact opnemen met Janneke van der Bijl, vanderbijl@mvo.nl; tel 070-3195159.