Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)
24.01.2008
Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling presenteert nieuwe plannen
De vetzuursamenstelling van levensmiddelen is het afgelopen jaar
aantoonbaar verbeterd. Dit blijkt uit recente monitoringsgegevens van
de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling, die de Task Force op
23 januari heeft aangeboden aan Hans de Goeij van het ministerie van
Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tijdens de nieuwjaarsreceptie
van het Productschap MVO te Den Haag. Ook hebben de verschillende
partijen actieplannen opgesteld voor het verder verbeteren van de
vetzuursamenstelling van de voeding.
Namens het ministerie van VWS sprak DG Volksgezondheid Hans de Goeij
tijdens de nieuwjaarsreceptie zijn waardering uit voor het werk van de
Task Force: "Het werk van de Task Force is een goed voorbeeld van hoe
het bedrijfsleven initiatief en verantwoordelijkheid kan nemen om bij
te dragen aan het verbeteren van de volksgezondheid. Overheid en
bedrijfsleven maken door een combinatie van goede
informatievoorziening en productaanpassing de gezonde keuze
gemakkelijk. Door de toetreding van nieuwe leden en introductie van
nieuwe initiatieven kan de Task Force hier nog verder aan bijdragen."
Frituurvetten
Uit de monitoringsgegevens van de Task Force Verantwoorde
Vetzuursamenstelling blijkt dat de verhouding tussen goede en slechte
vetten in voedingsmiddelen afkomstig van de verschillende
sectorpartijen van de Task Force het afgelopen jaar is verbeterd.
Zo steeg in 2007 het aandeel vloeibare frituurvetten, vloeibare
margarine en vloeibare bak- en braadproducten in de retail
aanmerkelijk. Deze vloeibare producten kennen een betere
vetzuursamenstelling dan de vaste varianten. Mede dankzij voortzetting
van de campagne Verantwoord Frituren is het aandeel vloeibare
frituurvetten in de horeca eveneens gestegen. Begin 2007 is vanuit de
campagne een nieuwe doelstelling geformuleerd om het aandeel nog
verder te verhogen. Het streven is dat eind 2010 75% van
horecaondernemers vloeibaar frituurvet gebruikt.
Naast het stimuleren van het gebruik van vloeibaar frituurvet worden
door de sector ook grote inspanningen gedaan om binnen het segment van
vaste frituurvetten het aandeel vaste frituurvetten met een laag
transvetzuurgehalte zoveel mogelijk te verhogen. Om een verdere
bijdrage te leveren aan de volksgezondheid hebben de Nederlandse
frituurvetfabrikanten zich recent - middels een Code of Practice -
gecommitteerd aan het stapsgewijs terugdringen van de hoeveelheid
vaste frituurvetten met meer dan 15% transvetzuren voor de Nederlandse
horeca per 2010. MVO zal de komende tijd samen met de Nederlandse
overheid de mogelijkheden onderzoeken om vaste frituurvetten met een
hoog transvetzuurgehalte binnen geheel Europa te verbieden.
Bakkerssector
Vanuit de bakkerssector hebben de Vereniging voor de Bakkerij- en
Zoetwarenindustrie (VBZ) en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij
(NVB) het afgelopen jaar reeds concrete resultaten bereikt. Tevens
hebben zij een aantal innovatieve stappen in voorbereiding. In 2007 is
het gehalte aan verzadigde vetzuren gedaald bij de productgroepen
biscuit, cakedeeg, korstdeeg, wafels en zandgebak.
De Vereniging van Nederlandse Fabrikanten van Bakkerijgrondstoffen
(NEBAFA) en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers
Vereniging (NBOV) zijn op 23 januari formeel toegetreden tot de Task
Force. Deze verbreding van het draagvlak en de plannen van aanpak
geven een extra impuls aan het behalen van de doelstellingen. De Task
Force is blij dat door de toetreding van twee nieuwe leden vanuit de
bakkerijsector, de focus op vetten in brood en banketproducten verder
wordt versterkt.
Snacks en frites
Bij (vlees)snacks is in het toegevoegde vet (frituurvet of
bereidingsvet) het totale gehalte transvetzuren en verzadigd vet
gedaald, waarmee de eerder geformuleerde doelstellingen voor het
verlagen ven het transvetzuurgehalte per eind 2007 zijn behaald. De
snacksector, vertegenwoordigd in de AKSV, heeft voor de komende jaren
nieuwe doelstellingen geformuleerd ten behoeve van het verder
terugdringen van met name verzadigde vetzuren in vetten toegevoegd aan
snacks. Bij voorgebakken aardappelproducten is het gehalte aan
verzadigd vet wederom gedaald bij een gelijkblijvend laag aandeel
transvet. Ook hier is het streven de komende jaren nog verdere
reductie in verzadigd vet te bereiken.
In bijgevoegd rapport kunt u meer lezen over de geboekte resultaten
over 2007 en de nieuwe plannen over 2008-2010 van de Task Force
Verantwoorde Vetzuursamenstelling.
Voor vragen over de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling kunt
u contact opnemen met Janneke van der Bijl, vanderbijl@mvo.nl; tel
070-3195159.