Waterschap Velt en Vecht


Actuele situatie hoog water

Na de neerslag in de periode van vrijdag 18 januari tot maandag 21 januari is in het gebied van Velt en Vecht sprake geweest van hoog water. Kritieke situaties hebben zich niet voorgedaan, maar het waterschap is gedurende een aantal dagen extra alert geweest. Inmiddels is het water weer flink aan het dalen. Op veel plekken zijn de peilen weer normaal. De Vecht staat nog wel vrij hoog. De verwachting is dat de Vecht deze week en volgende week gestaag zal dalen, maar nog wel een verhoogd peil blijft houden.

Wat cijfers op een rij

Tussen vrijdag 18 januari en maandag 21 januari is ongeveer 65 mm. neerslag in het zuidoosten van Drenthe en het noordoosten van Overijssel gevallen. Dit betekent dat er in het beheergebied van Velt en Vecht ongeveer 58,5 miljard liter regen is gevallen. Dit komt overeen met 1.300.000 tankwagens en 117.000 zwembaden.

Een groot deel van dit water komt via sloten, kanalen, beken en uiteindelijk via de Overijsselse Vecht in het IJsselmeer terecht. Overigens niet al het water komt tot afvoer. Een deel zakt in de grond of blijft in de vorm van plassen liggen. Maar om toch een indicatie te geven: de afvoer vanuit Drenthe richting de Overijsselse Vecht bereikte een piekafvoer van 90.000 liter per seconde. Omgerekend naar een etmaal is dit ongeveer 7,8 miljard liter water. Oftewel ongeveer 175.000 tankwagens en 15.000 zwembaden.