Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Integratie entadministraties in het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG/ZP-2.822.445

24 januari 2008

In de zomer van 2007 heb ik u geïnformeerd over mijn besluit de Directeur-generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht te geven de overgang van de entadministraties naar het RIVM te hervatten. Ik ben verheugd u te kunnen melden dat de entadministraties per 1 januari jl. zijn geïntegreerd in het RIVM. Het personeel en de taken van de negen entadministraties en de Landelijke Vereniging van Entadministraties (LVE) zijn daarmee onderdeel geworden van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM.

De Rijksoverheid zorgt al 50 jaar voor de vaccinatie van kinderen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Bij de uitvoering van dit programma hadden de entadministraties al een rol. Ze zijn verantwoordelijk voor de regionale coördinatie en ondersteuning van de uitvoerende organisaties (thuiszorgorganisaties en GGD'en). Het onderbrengen van de entadministraties bij het Rijk zal naar verwachting leiden tot zowel een hoge kwaliteit en uniforme uitvoering van het RVP, als een robuuste landelijke organisatie van het RVP die in staat is flexibel te reageren op de ontwikkelingen die zich in de toekomst (kunnen) voor doen. Met het onderbrengen van de entadministraties bij het RIVM is bovendien antwoord gegeven op een rapportage van de IGZ uit 2005 waarin werd geadviseerd meer duidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden van de bij het RVP betrokken organisaties te geven en een eenduidige en betere aansturing van de uitvoering van het RVP vanuit de overheid te bewerkstelligen. Hiermee kan de hoge vaccinatiegraad die we in Nederland hebben (namelijk 95%) in de toekomst behouden blijven.

De entadministraties waren ook betrokken bij de regionale coördinatie en ondersteuning van de uitvoering van de hielprikscreening en pré- en postnatale screening. Met de overgang komt ook de regionale coördinatie van deze uitvoering in handen van het RIVM. Daarmee komen dus zowel landelijke regie als regionale coördinatie van de uitvoering van RVP, hielprikscreening en pré- en postnatale screening in één hand.

Zoals ik u al eerder heb gemeld, zal de structuur van de entadministraties de komende periode door het RIVM worden teruggebracht van 9 naar 5 regio's. Deze beweging sluit aan bij de bovenregionale samenwerking van publieke gezondheidsdiensten. Deze wijziging zal, evenals de betere benutting van ICT-toepassingen bij de entadministraties, bijdragen aan een efficiënte en op de toekomst voorbereide organisatie van de drie preventieprogramma's. Ik heb er vertrouwen in dat de integratie van de entadministraties zal bijdragen aan de hoge kwaliteit van zowel RVP, hielprikscreening en pré- en postnatale screening die ons land rijk is.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink