Provincie Overijssel

Anpakk'n: hulpvraag jongeren staat centraal

handenuitdemouwen.jpg (12 Kb)

Netwerkstad Twente en de provincie Overijssel zijn dit jaar gestart met een project gericht op jongeren met zware meervoudige problematiek. Het project heet Anpakk'n en stelt de hulpvraag van jongeren centraal. Jongeren die meerdere problemen tegelijk hebben, bijvoorbeeld met huisvesting, overmatig alcoholgebruik, schulden of een psychische aandoening, krijgen vaak met veel verschillende instanties en hulpverleners te maken. Die hebben op hun beurt van doen met allerlei wet- en regelgeving. Hierdoor is het ingewikkeld is om een gezamenlijk hulptraject voor een jongere te ontwerpen. In dit project wordt het versnipperde hulpaanbod gebundeld zodat de kans op succes groter wordt. Twente is de eerste regio in Nederland die op deze manier en schaalgrootte experimenteert met een nieuwe aanpak.

De verschillende overheden (gemeenten, provincie en rijksoverheid) en het zorgkantoor Twente hebben nu afgesproken dat zij in het project Anpakk'n voor 50 jongeren in 2008 zo gaan werken dat geld, regels, bureaucratie of wachtlijsten de hulp niet mogen belemmeren. Dus eerst gebundelde hulp leveren en achteraf kijken wie precies verantwoordelijk is voor de kosten. Het Openbaar Ministerie heeft zich ook bij het project aangesloten. De zorginstellingen zijn enthousiast en willen graag aan de slag.

Voor elke jongere geldt dat er één hulpverlener of begeleider hoofdverantwoordelijk is voor het hulptraject. Met de andere instanties en de jongere zelf wordt een plan gemaakt en van iedere betrokkene wordt verwacht dat deze zo snel en flexibel mogelijk een bijdrage levert. In het project wordt gebruik gemaakt van de samenwerkingsverbanden die al bestaan in de gemeenten. Er is een projectleider aangesteld die ervoor moet zorgen dat knelpunten worden opgelost en dat werkwijzen worden ontwikkeld die in heel Twente te gebruiken zijn. Uiteindelijk moet het project ook informatie opleveren die de overheden kunnen gebruiken om wet- en regelgeving te verbeteren.

Het project heeft een looptijd van twee jaar. De zorg wordt bekostigd uit reguliere middelen. De extra kosten zoals de projectleider betalen de provincie en de Netwerkstad Twente (gemeente Almelo, Hengelo, Enschede, Oldenzaal en Borne) gezamenlijk.