Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

24 januari 2008

UM-onderzoekers maken Nederlandse versie van Morele Waarden Test

Universiteit Maastricht en Harvard nemen Tbs-ers onder de loep

Mag je een mensenleven opofferen om het leven van een grotere groep te redden? Kies je voor eigen gewin ten koste van het algemeen belang? Moet het klonen van kinderen of huisdieren verboden worden? De antwoorden die iemand geeft op zulke vragen zegt iets over het moreel besef van deze persoon. Vanaf vandaag is de Morele Waarden Test online beschikbaar voor iedereen die het eigen moreel besef onder de loep wil nemen: http://moral.wjh.harvard.edu/. Maaike Cima, universitair docent aan de Universiteit Maastricht, gaat deze test gebruiken om het morele besef van Tbs-ers te onderzoeken.

De Moral Sense test is oorspronkelijk ontwikkeld door professor Marc D. Hauser van Harvard University, voor wetenschappelijk onderzoek naar morele waarden. Maaike Cima, die al jaren neuropsychologisch onderzoek doet naar 'the criminal mind', heeft haar krachten met Harvard University gebundeld en samen met onderzoeksassistente Franca Tonnaer een Nederlandse versie gemaakt van deze internettest.

De Morele Waarden Test is een internettest, waarbij aan de deelnemers een serie morele dilemma's wordt voorgelegd. De antwoorden op deze dilemma's leggen het onderliggende mechanisme van ons morele oordelen bloot. De onderzoekers gaan nog een stap verder: ze gaan na of er een verschil is in het morele besef tussen Tbs-patiënten en normale mensen. Is er eigenlijk wel een verschil? In samenwerking met Tbs-kliniek FPC de Rooyse Wissel wordt dit onderzocht. Om de gegevens van de Tbs-ers te kunnen vergelijken met een controlegroep, is het van belang dat zoveel mogelijk 'normale' mensen deze online test gaan doen.