Afdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 24-01-2008

Televisie

EENVANDAAG

Uitzending donderdag 24 januari

Nederland 1 - 18.20 uur

IEDEREEN WEET VAN DE FILM VAN WILDERS

Meerderheid stemt in met voorzorgsmaatregelen

Vrijwel iedereen (97 procent) blijkt op de hoogte te zijn van de film over de koran die Geert Wilders in productie heeft. Veel mensen zijn bang voor rellen in binnen- en buitenland als de film eenmaal is uitgekomen. Dit blijkt uit een enquête onder het EénVandaag Opiniepanel over de film. Een record aantal panelleden deed aan het onderzoek mee, nl. meer dan 26.000.  

Tweederde (66 procent) van de ondervraagden wil de film zeker of misschien zien. De belangstelling voor de film is het grootst onder de achterban van de PVV, de VVD en Trots op Nederland.

Bang

Met de stelling 'de verhouding tussen moslims en niet-moslims zal verslechteren door de film' is 41 procent het eens en 30 procent is het oneens. Een meerderheid van de mensen (55 procent) vindt het een goede zaak dat de overheid voorzorgsmaatregelen heeft genomen voordat de film is uitgekomen. Onder de aanhang van Wilders is dit maar een kwart.

Van alle ondervraagden is 40 procent bang voor wat er gaat gebeuren na publicatie van de film. Iets meer dan eenderde verwacht na de film zowel rellen in Nederland als in moslimlanden. Het meest angstig zijn de moslims in het panel en verder de achterban van PvdA, ChristenUnie en SGP.

Stemgedrag

Van de panelleden die in 2006 op de PVV hebben gestemd, zou 62 procent nu weer op Wilders stemmen. Van de VVD-stemmers schakelt 9 procent nu over op de PVV.

Trots op Nederland zou nu 23 procent van de Wilders stemmers uit 2006 krijgen. Ook 38 procent van de ondervraagden die in 2006 op de VVD heeft gestemd, kiest nu voor Verdonk.

Vanavond in EENVANDAAG wordt de uitslag van de enquête besproken.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl




EenVandaag