Partij van de Arbeid

Klimaatplan: de lat mag hoger

24-01-2008 01:03

De Europese Commissie heeft haar klimaatplan gepresenteerd, waarin is afgesproken dat in 2020 de uitstoot van CO2 met twintig procent moet zijn teruggedrongen. Europarlementariër Dorette Corbey (PvdA) is blij met de nieuwe richtlijnen, maar vindt de inzet van de Commissie aan de magere kant.

Met deze wetsvoorstellen kunnen we ons klimaatbeleid aanpassen aan de dringende oproep om de CO2-uitstoot fors omlaag te brengen. Wel mag er van mij nog een schepje bovenop. De Commissie richt zich op het behalen van twintig procent minder CO2-uitstoot in 2020, terwijl op de klimaatconferentie in Bali is vastgesteld dat een reductie van 25 tot 40 procent nodig is om het klimaat te redden, aldus Corbey.

Nederland
Voor Nederland was het vooral belangrijk hoe de Europese Commissie de lasten per land zou verdelen. Minister Cramer van Ruimte en Milieu kan zich goed vinden in de normen voor Nederland. Ook volgens Cramer had de lat wat hoger mogen liggen. In het regeerakkoord staat namelijk dat de CO2-uitstoot in 2020 met 30 procent omlaag moet ten opzichte van de uitstoot in 1990. De Europese Commissie wil deze uitstoot met slechts twintig procent terugdringen.

Tegelijkertijd is het voor Nederland lastiger aan de streefcijfers voor duurzame energie te voldoen: Brussel wil dat het aandeel van duurzame energie in het totale energieverbruik van Nederland van 2,5 naar 14 procent gaat.

Emissierechten
Het plan bestaat uit een aantal maatregelen, waaronder een herziening van de emissiehandelsrichtlijn. Vanaf 2013 moeten bedrijven betalen voor de emissierechten; een recht om een bepaalde hoeveelheid CO2 uit te mogen stoten. Zij mogen rechten doorverkopen als ze onder de gestelde limiet voor CO2-uitstoot blijven.

Corbey is kritisch over de toegevingen die er op het laatste moment zijn gedaan aan de industrielobby: Het gratis weggeven van uitstootrechten zorgde ervoor dat het emissiehandelssysteem tot nu toe niet goed werkte. In eerdere voorstellen zou de energie-intensieve industrie vanaf 2011 daarom tot tweederde van de rechten moeten gaan kopen, dit aantal is nu onder druk van een felle lobby flink omlaag gebracht. Jammer dat de Commissie slappe knieën kreeg.

Duurzame energie
Een ander onderdeel van het plan is een herziening van de richtlijn voor duurzame energie. Corbey heeft kritiek op het voorstel om meer biobrandstoffen verplicht te stellen: De Commissie wil dat in 2020 tien procent van alle brandstof uit biobrandstof bestaat. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat biobrandstoffen schadelijk zijn voor tropische bossen en dat ze leiden tot hogere voedselprijzen. De brandstoffen worden namelijk voor een groot deel niet op braakliggend land geproduceerd, maar op land waarop eerder voedsel werd geproduceerd. Er is sprake van een toenemende krapte aan land en deze krapte zorgt voor stijgende voedselprijzen.'

Corbey vindt het bijvoorbeeld beter wanneer alleen biobrandstoffen die aan de duurzaamheidscriteria voldoen mogen worden verkocht. Deze criteria houden in dat de brandstoffen op een duurzame manier zijn gewonnen en er bijvoorbeeld geen kap van tropische bossen voor de productie van biobrandstof mag zijn.

Het plan
Het volledige pakket aan maatregelen van de Europese Commissie bestaat uit:
(1) een herziening van de emissiehandelsrichtlijn (2) een herziening van de richtlijn voor duurzame energie, (3) een voorstel om de CO2-afvang en opslag te regelen, (4) een voorstel dat de EU-klimaatdoelstelling opdeelt in nationale doelstellingen per lidstaat en
(5) een voorstel om staatshulp door lidstaten aan duurzame energieprojecten te vergemakkelijken.