Vmbo'er ziet droombaan in ICT en zorg

24/01/2008 15:21



ECABO



De droombaan van vmbo'ers ligt in de ICT of in de zorg. Tweederde van de vmbo-leerlingen denkt makkelijk aan een leuke baan te komen en eenderde vindt het niet erg om meer dan vijftig uur per week te werken. Verder vinden vmbo'ers leuke collega's belangrijker dan veel geld verdienen. Al verwacht 7% in zijn of haar eerste baan wel meer dan drieduizend euro netto per maand te gaan verdienen. Dit blijkt uit een onderzoek van Qrius, in opdracht van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven ECABO.

Aan het representatieve onderzoek deden 367 leerlingen mee die in 3 of 4 vmbo zitten. 13% Van de ondervraagden ziet een baan in de zorg als droombaan, gevolgd door een baan in de ICT (10%). Daarna komen de beroepen administratief en commercieel medewerker (5%), danser (4%), beveiliger (3%), secretaresse (2%) en juridisch medewerker (2%). Van de ECABO-beroepen scoorden contactcenter medewerker en intercedent met 0% het slechtst.

Slecht beeld
De impopulariteit van contactcenter medewerker en intercedent komt waarschijnlijk doordat vmbo'ers een slecht beeld hebben bij die beroepen. Tweederde van de geënqu(ee)teerden weet niet wat een intercedent doet. Een deel (8%) denkt dat een intercedent telefonisch producten verkoopt, 3% denkt bij dat beroep aan huizen verkopen en 2% denkt aan tuinen onderhouden of zelfs de post bezorgen (1%). Maar liefst 51% gaf aan geen enkel idee te hebben bij dit beroep. Ook bij contactcenter medewerker weet slechts 36% het juiste antwoord, 'vragen beantwoorden van klanten', te geven. Anderen menen dat deze medewerker afspraken plant voor de directie (14%), mensen aan elkaar koppelt (10%), gegevens invoert in een computer (9%) of activiteiten organiseert in een wijkcentrum (3%). Het bekendste beroep is beveiliger. Maar liefst 90% weet wat dit beroep inhoudt.

Uitval
ECABO heeft het onderzoek laten uitvoeren om aan te tonen dat voorlichting over studie en beroep van groot belang is. Uit het onderzoek blijkt dat eenderde van de vmbo'ers nog geen flauw idee hebben wat voor werk ze willen gaan doen. Deze cijfers komen overeen met een eerder onderzoek van ECABO onder 1500 leerlingen (daarin twijfelde 41% over de beroepskeuze en heeft een kwart zelfs nog geen enkel idee). Het kenniscentrum wil dat leerlingen een goed beeld hebben van beroepen, zodat ze een beter gefundeerde keuze maken voor een vervolgopleiding. Dit moet ook leiden tot minder uitval in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarom heeft ECABO veertig filmpjes laten maken over beroepen in de eigen sectoren (zoals ICT-medewerker, beveiliger, secretaresse, juridisch medewerker). De beroepenfilmpjes zijn te zien op www.ecabo.nl en www.mbowijzer.nl.

Over ECABO
ECABO is het kenniscentrum voor de economisch-administratieve, ICT- en veiligheidsberoepen en verbindt beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Ze doet dit met producten en diensten gericht op praktijkleren, competentiegericht beroepsonderwijs en examinering voor vmbo, mbo, hbo en particuliere opleiders. Op een beroepsbevolking van 7 miljoen werknemers, werken 2 miljoen mensen in een 'ECABO-beroep'. Daarnaast zorgt het kenniscentrum voor stageplaatsen: zo'n 80.000 mbo-leerlingen lopen stage in een leerbedrijf dat erkend is door ECABO.





http://www.ecabo.nl/onderzoeksrapporten