VVD


24-1-2008

Kabinet loopt voor de Europese muziek uit

Vandaag presenteerde de Europese Commissie haar klimaat- en energiepakket.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer is tevreden dat dit stuk er nu ligt, maar heeft wel twijfels bij de haalbaarheid van het pakket. Woordvoerder Helma Neppérus heeft vooral moeite met het `hek dat hiermee om Europa wordt geplaatst'. "De Europese Commissie wil graag de veiling van emissierechten uitbreiden. Dat is op zich een sympathiek voorstel, maar we moeten er wel rekening mee houden dat dit de concurrentiepositie van Europa ten opzichte van de rest van de wereld flink aantast. Zolang de EU als enige regio de veiling invoert, belemmert het niet alleen de economische positie van Europa, maar komt het ook het milieu niet echt ten goede. CO2 uitstoot kent immers geen grenzen", aldus Neppérus.
Zij geeft de voorkeur aan het stellen van strengere normen aan producten, zoals nu ook met auto's gebeurt. "Als je een norm stelt, bijvoorbeeld hoeveel ton CO2 er uitgestoten mag worden per MegaWatt, dan loont het voor bedrijven om efficiënter en milieuvriendelijker te produceren. Er is dus wel een milieuprikkel voor bedrijven, maar het schaadt niet onze eigen economie".

De Europese Commissie heeft in haar pakket ook bindende doelen opgesteld voor de hoeveelheid duurzame energie die elke lidstaat in 2020 moet gebruiken. Voor Nederland is die norm 14%. Dat is een groei van 11,5%, afgezet tegen de 2,5% die we nu hebben. Neppérus: "Met deze norm hoef ik u er nauwelijks op te wijzen dat het gestelde doel van dit kabinet - 20% duurzame energie in 2020 - geheel uit de pas loopt. Al helemaal omdat dit kabinet kernenergie in de ban doet. Ook mis ik criteria voor het verantwoord duurzaam gebruik van biobrandstoffen."