Time : 16:14:55
Date : 24 January 2008
Sender Name: Ovam

Uitvoering Actieplan Cadmium - verwijdering van zinkassen bij scholen In het voorjaar van 2006 lanceerde de Vlaamse minister van Leefmilieu het Actieplan Cadmium. Het plan omvat maatregelen met betrekking tot ondermeer bodemverontreiniging ingevolge voormalige activiteiten van zinkfabrieken.
Zinkassen, een restproduct uit de zinkovens in de streek, werden vroeger gebruikt om wegen, opritten, tuinpaden en dergelijke te verharden. De opritten en tuintjes in de onmiddellijke omgeving van de zinkovens werden reeds aangepakt (Overpelt, Balen, Lommel). Door deze acties werden potentiële risico's weg genomen. Deze werken werden intussen uitgevoerd volgens de vooropgestelde timing.

Minister Hilde Crevits heeft de OVAM de opdracht gegeven om bijzondere aandacht te hebben voor de aanwezigheid van zinkassen op een aantal schoolterreinen in de gemeenten Lommel, Overpelt, Balen en omgeving werden in het verleden zinkassen verwerkt.

Over welke scholen gaat het?
Na onderzoek van de diverse terreinen werden zinkassen gevonden in de scholen Lommel West (Lommel), WICO campus Salvator (Hamont-Achel), WICO campus Mater Dei (Overpelt), campus Mercurius (Lommel), de Vrije Basisschool Klavertje 4 (Olmen) en de Boudewijnschool (Lommel). In functie van de duur en de plaats van de werken in de school, werden de werken zo gepland dat het schoolleven zo weinig mogelijk verstoord wordt. De werken in Lommel West, Mater Dei (Overpelt) en Mercurius (Lommel) gebeuren eind januari-begin februari (Krokusverlof). De Vrije Basisschool Klavertje 4 (Olmen) komt in de paasvakantie aan bod. In de Boudewijnschool (Lommel) en Salvator (Hamont-Achel) gebeuren de werken tijdens de zomervakantie.

Concrete werken en tijdstip
In deze zes scholen zullen volgende werken gebeuren: Lommel West: afgraven van een gedeelte van de speelplaats; Wico Mater Dei- Overpelt: weghalen van grotten en omheiningen waarin zinkassen verwerkt werden; Campus Mercurius Lommel: afgraven gazon vooraan;
Vrije Basisschool Klavertje 4 Olmen: ontgraven toegangsweg en fietsenstalling;
Wico Salvator Hamont Achel: afgraven atletiekpiste en achterliggende weg;
Boudewijnschool Lommel: afgraven speelplaats.

Leerlingen, ouders en omwonenden worden ingelicht
Alle ouders van de schoolgaande kinderen krijgen via de school een brief met de nodige informatie.
Ook de omwonenden van enkele scholen worden voor aanvang van de werken op de hoogte gebracht.

Genomen veiligheidsmaatregelen
Om de veiligheid te garanderen worden alle nodige maatregelen genomen:

- de werf wordt afgebakend met hekwerk zodat de kinderen niet bij de werken kunnen komen;

- alle noodzakelijke maatregelen worden genomen om stofhinder te voorkomen:
indien nodig wordt tijdens de ontgraving de grond besproeid met water;
de uitgegraven zinkassen worden afgevoerd met vrachtwagens met afgesloten laadbakken;
de wegenis in de directe omgeving wordt steeds tijdig schoongeveegd met een natte veegwagen.

- er wordt een transportplan opgesteld rekening houdend met de verkeerssituatie rondom de school (en zeker rekening houdend met de tijdstippen waarop de school begint en eindigt).