TNO

Hoofddorp, donderdag 24 januari 2008

Werknemers en leidinggevenden regelen steeds vaker samen arbeidsvoorwaarden

Werknemers en leidinggevenden maken steeds vaker samen afspraken over arbeidsvoorwaarden op individueel niveau. Dat blijkt uit de monitor Arbeidsvoorwaarden en Arbeidsverhoudingen op Ondernemingsniveau 2007 (AVON) van TNO naar ontwikkelingen in arbeidsrelaties in Nederland. Het onderzoek is onder zowel leidinggevenden als werknemers uitgevoerd.

Bij de arbeidsvoorwaardenvorming wordt het onderhandelen binnen de arbeidsrelatie belangrijker, naast het blijvende belang van de CAO. Dat komt doordat het 'psychologische contract' tussen werknemer en leidinggevende terrein wint op het 'formele arbeidscontract'. CAO's bieden bovendien speelruimte om op lagere organisatieniveaus maatwerkafspraken te maken. De arbeidsrelatie biedt mogelijkheden voor het regelen van zaken als flexibiliteit en employability.

Onbekend maakt onbemind
Uit het onderzoek blijkt tevens dat er een aantal arbeidsvoorwaarden is, die in eerste instantie weinig belangrijk wordt gevonden door werknemers en leidinggevenden. Wanneer deze eenmaal worden aangeboden, winnen ze wel aan belang: onbekend maakt onbemind. Dat geldt bijvoorbeeld voor resultaatgerichte beloning en CAO's met keuzemogelijkheden, de zogenaamde 'cafetaria-CAO's'.

Periodieke monitor
De AVON monitor wordt periodiek uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De laatste twee metingen zijn door TNO verricht. De monitor brengt in kaart hoe werknemers in ondernemingen hun arbeidsvoorwaarden en hoe werknemers en leidinggevenden de arbeidsverhoudingen beleven.

TNO draagt bij aan een optimale en duurzame inzet van uw huidige en toekomstige personeel. Polarisavenue 151
2132 JJ Hoofdd