Ministerie van Defensie

24-01-2008 16:07

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

14 tot en met 20 januari
De lichamen van korporaal Aldert Poortema en soldaat 1 Wesley Schol zijn eind vorige week teruggebracht naar Nederland, waar ze met een korte ceremonie werden overgedragen aan de nabestaanden. Het condoleanceregister voor de nabestaanden op de website van Defensie wordt vrijdag gesloten.

Door weersomstandigheden was het niet mogelijk de omgekomen militairen eerder over te vliegen. De lichamen zijn daarom over de weg van Deh Rawod naar Tarin Kowt gebracht. Het verdere transport ging per helikopter naar Kandahar. De omgekomen Afghaanse soldaten Abdul Qodos en Boman Haider zijn overgevlogen naar Kabul.

Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries en plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee woonden op Kandahar de ramp ceremony van de omgekomen militairen bij. Hun geplande bezoek aan de Nederlanders in Tarin Kowt en Deh Rawod ging vanwege de slechte weersomstandigheden niet door. Zondag 20 januari werd de gewond geraakte soldaat 1 Marc van de Kuilen vanuit Tarin Kowt naar Kandahar vervoerd. De volgende dag werd hij met zijn familie herenigd in Nederland.

De commissies die onderzoek doen naar de toedracht van de gebeurtenissen waarbij de militairen sneuvelden en gewond raakten, kwamen vorige week in het gebied aan. Dezelfde week arriveerde ook het eerste deel van de staf TFU 4 in Tarin Kowt.

Op Kamp Holland in Tarin Kowt is 20 januari een Afghaanse werknemer aangehouden. Aanleiding was een tip over een mogelijke aanslag op het Nederlandse kamp. Bij een doorzoeking op de basis zijn geen explosieven gevonden, maar wel spullen die op een dreiging zouden kunnen wijzen. Op Kamp Holland werken ongeveer tweehonderd Afghaanse werknemers. De medewerker die door de Task Force Uruzgan (TFU) was gedetineerd, is 24 januari vrijgelaten en buiten de basis gebracht. De werkrelatie is verbroken.

In Chongolar, een plaats in de buurt van de stad Tarin Kowt, was een moskee maandag 14 januari het doelwit van een aanslag. Een op afstand bedienbaar explosief ging af toen de bezoekers het gebedshuis verlieten. De voormalige gouverneur van Uruzgan, Faizal Rabi, raakte hierbij gewond. Hij is overgebracht naar het Role 2 hospitaal op Kamp Holland, waar hij later aan zijn verwondingen overleed. Na de aanslag heeft de Afghaanse politie zes verdachten aangehouden. Later in de week werd bekend dat een tweede regeringsgezinde sleutelfiguur op 18 januari is ontvoerd en gedood door de Taliban.

De gouverneur van Uruzgan, Hamdam, gaat intussen voortvarend verder met het voorbereiden van de Peace Jirga. Op deze bijeenkomst van stamhoofden en verschillende functionarissen worden 2000 deelnemers verwacht. Zij gaan praten over het beëindigen van gevechten en het rekruteren van 3000 mannen voor het Afghaanse leger en de politie. Verder heeft Hamdam, in overleg met de ontwikkelingsvertegenwoordiger van de Task Force Uruzgan, een plan opgesteld om de vergadering van het Provinciaal Development Council weer bijeen te brengen. Om de plannen op ontwikkelingsgebied te coördineren, is gestart met het inventariseren van alle projecten en programmaâs uit de Afghan National Development Strategy. Vanuit het Provinciaal Reconstructie Team wordt het CIMIC/Development overleg herstart voor partijen uit de militair-civiele en ontwikkelingssamenwerking in Uruzgan. Hiermee wordt de provinciale overheid voorbereid om in het nieuwe fiscale jaar, dat begint in maart van dit jaar, haar plannen voor ontwikkeling door te voeren.

Op korte termijn wil de gouverneur van Uruzgan in Tarin Kowt een madrasa openen voor de opleiding van imams uit de provincie. Het merendeel van de mullahs en imams dat nu in Uruzgan werkt, is opgeleid in Pakistan. Momenteel worden de omroepinstallaties van de moskeeën soms door de Taliban gebruikt om boodschappen tegen de Afghaanse regering en tegen ISAF te verspreiden. Hamdam hoopt met de madrasa de invloed van deze meer extremistisch opgeleide imams te verkleinen.

Gevechtscontacten
Maandag 14 januari hebben eenheden van de TFU op enkele kilometers vanaf patrouillebasis Poentjak op twee locaties geïmproviseerde explosieven (IEDâs) gevonden. Deze zijn onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst. Een dag later kwam bij een mortieraanval op patrouillebasis Volendam bij Deh Rawod één granaat buiten het kamp terecht. Er vielen geen gewonden en er was geen schade.

Twee Nederlandse Chinooks leverden donderdag 17 januari bij Musa Qala ondersteuning aan ISAF-troepen.

Gerelateerde links:
Lichamen omgekomen militairen aan families overgedragen Omgekomen militairen onderweg naar Nederland
De Vries op Kandahar bij afscheid gesneuvelde militairen