Gemeente Arnhem

Klankbordgroep op komst voor asfaltcentrale Bruil (18-01-08) Huidige Akzohavenmond Arnhem-Koningspley nieuwe locatie Wagenings bedrijf

De gemeente Arnhem, provincie Gelderland en onderneming Bruil betrekken belangengroeperingen nadrukkelijk bij de verdere uitwerking van de vestiging van asfaltcentrale Bruil op de Koningspley in Arnhem. Daarvoor stellen zij een klankbordgroep in. Niet ter discussie staan de komst van de asfaltcentrale en de aangewezen locatie: de hoek van de huidige havenmond van de Akzohaven. De klankbordgroep spreekt wel over de inpassing van de asfaltcentrale, die moet voldoen aan de gestelde milieu-technische en ruimtelijke voorwaarden.

Het ontwerp-bestemmingsplan Kleefsewaard-Koningspley momenteel in procedure maakt de vestiging van de centrale op de Koningspley in een zone langs de kade van de Malburgerhaven mogelijk. De asfaltcentrale van Bruil is nu nog gevestigd in Wageningen. Al in september 2006 heeft de Arnhemse gemeenteraad, onder een aantal voorwaarden, met de komst van de asfaltcentrale ingestemd.

I nstelling klankbordgroep
Bij de verdere uitwerking van deze locatie willen de gemeente Arnhem, de provincie Gelderland en Bruil de bewoners en andere belanghebbenden in de omgeving bij het proces betrekken. Zij zullen binnenkort worden uitgenodigd om zitting te nemen in een klankbordgroep, waarmee gemeente, provincie en Bruil regelmatig van gedachten willen wisselen over de inpassing van Bruil op de Koningspley. Partijen die worden uitgenodigd zijn onder andere de bewonersvereniging Stadseiland uit Arnhem, de Milieugroep uit Westervoort en de Gelderse Milieufederatie. In totaal is een tiental belangengroeperingen betrokken bij de komst van Bruil. Uitgangspunten voor de bijeenkomsten van de klankbordgroep, los van de formele procedures en inspraakmomenten, zijn: optimaal gebruik maken van de inbreng van belangengroeperingen, inzicht krijgen in elkaars problemen en knelpunten en het aandragen van ideeën en oplossingen.
De komst van Bruil en de locatiekeuze staan niét ter discussie. In de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep zal de gekozen locatie worden toegelicht. De milieuvergunning van Bruil wordt een belangrijk onderwerp van bespreking in de klankbordgroep.
De verwezenlijking van asfaltcentrale Bruil op de Koningspley maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling Koningspleijn en voorziet verder in de ontwikkeling van de Akzohaven, Koningpley-Noord, Oude Veerweg en het voormalige Basf-terrein in samenwerking met IndustriePark Kleefse Waard (IPKW) tot één groot bedrijventerrein.

Klik hier voor een overzicht.
[ Dit is een gezamenlijk persbericht van de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem]