European Parliament


Plenaire Vergaderingen
Voorstellen van de Commissie inzake energie en klimaatverandering Instellingen - 23-01-2008 - 17:57

Commissievoorzitter José Manuel Barroso Commissievoorzitter José Manuel Barroso

Parlementariërs geven steun aan de voorstellen die Commissievoorzitter José Manuel BARROSO vandaag in het Parlement presenteert aangaande klimaatverandering en energie. Er was onder meer kritiek betreffende biobrandstoffen en angst voor het verlies van banen aan derde landen. Het Parlement en de Raad hebben in co-decisie de mogelijkheid om de voorstellen te amenderen, goedkeuren of verwerpen voor ze door de lidstaten moeten worden uitgevoerd.

Volgens Barroso raakt de strijd tegen de klimaatverandering het leven van alledag van de Europese burger. Mede met de steun van het Europees Parlement heeft de Europese Unie de leiding genomen in het internationale debat. De hoofddoelstelling is een ambitieus wereldwijd akkoord te bereiken. Europa moet leiding nemen door het voorbeeld te geven. We moeten bereid zijn onze ambities naar 30% minder CO2 te tillen in de context van een internationaal akkoord.

De vijf centrale elementen van het pakket zijn:
* een herzien emissiehandelssysteem;

* specifieke nationale doelstellingen;

* een nieuwe benadering om hernieuwbare energie te bevorderen, wederom met behulp van bindende nationale doelstellingen;
* nieuwe regels om opslag van CO2 te bevorderen
* nieuwe regels voor staatssteun.

In het licht van groeiende zorgen rond biobrandstoffen (die 10% van de autobenzine moet gaan uitmaken), benadrukte Barroso dat de duurzame productie van biobrandstoffen meegenomen zal worden.

Het pakket is ontwikkeld met vijf beginselen in zijn achterhoofd:
* respect voor de doelstellingen;

* erkenning van de verschillende uitgangsposities en verschillende investeringsmogelijkheden van de lidstaten;
* concurrentiekracht en het minimaliseren van de kosten voor de Europese economie;

* het belang van een internationale overeenkomst;
* de noodzaak om nu reeds naar de langere termijn doelstelling van 50% reductie tegen 2050 te streven

Over klimaatverandering, actie zal goedkoper zijn dan inactie. De kosten van deze maatregelen zullen 0.5% van het BNP zijn, wat neerkomt op drie euro per week per persoon. In het Sternrapport wordt uitgegaan van tien keer die prijs bij gebrek aan actie. We zouden niet zozeer over de kosten maar over de kansen moeten spreken. Hernieuwbare energie gaat één miljoen banen opleveren tegen 2020.

Het heeft volgens Barroso geen zin om streng te zijn tegenover de industrie als dat betekent dat je zo bedrijven stimuleert te verhuizen naar landen zonder regels inzake CO2. Energie-intensieve bedrijven zullen daarom onder dit pakket de ETS rechten gratis krijgen. Indien we geen internationaal akkoord krijgen, moeten we naar andere oplossingen kijken, zoals het vragen van ETS heffingen, voor zover als die WTO-compatibel zijn.

Barroso concludeert dat dit pakket Europa de kans biedt het beste van zichzelf te laten zien. Dit soort beleid laat zien waarom Europa meer dan ooit nodig is, omdat ook de grote lidstaten alleen niet bij machte zijn om de wereld in beweging te krijgen.

Fractiewoordvoerders

Vandaag is een historische dag, zei Marianne THYSSEN (EVP-ED, BE). Een dag die ons denken, doen en handelen zal beïnvloeden. Deze Commissie zal worden herinnerd als de Commissie die het masterplan voor energie heeft gepresenteerd. Europa lat zien dat het niet bang is verantwoordelijkheid te dragen voor het klimaat. Maar de EVP-ED moeten ambitie met haalbaarheid combineren. De EVP-ED vindt het plan uitgebalanceerd en ondersteunen de vijf basisbeginselen. Maar de EVP-ED zal ook moeten kijken naar de concrete voorstellen per sector en lidstaat om vast te stellen of ze fair en haalbaar zijn. Er zullen veel pogingen worden gedaan om de voorstellen af te zwakken. We moeten niet naar de grootste schreeuwers luisteren, maar ons bij de beoordeling van deze voorstellen baseren op objectieve criteria. Inactie zal ons meer kosten dan actie. We moeten een balans vinden tussen het bereiken van de klimaatdoelen en een sterke economie, maar allen, burgers en bedrijven zullen moeten veranderen.

Johannes SWOBODA (PES, AT) bedankt de Commissie voor de voorstellen, die ecologie en economie willen verbinden. Swoboda wil de voorstellen natuurlijk nog wel in detail bekijken. Hij is sceptisch ten aanzien van biogas. We moeten investeren in nieuwe technologie om biogas van de tweede generatie te realiseren. Biogas moet de positieve ecologie-economie balans bewijzen.
Swoboda is het eens met de kritiek dat de 20% vermindering van de broeikasgassen te weinig is, maar we moeten als Europa niet alleen op pad. We moeten geen vuile banen exporteren, maar groene banen behouden. We moeten streven naar een internationale overeenkomst, maar we moeten ook nadenken wat te doen als er geen internationale overeenkomst komt. wat te denken van WTO compatibele CO2 heffingen of importheffingen?

We moeten zien wat we bereikt hebben, bijvoorbeeld rond de REACH regelgeving. In een alliantie van economie, ecologie, bedrijven en banen kunnen we onze milieudoelstellingen realiseren en een schoner Europa verzekeren. We moeten afkicken van onze energieverslaving.

Volgens Graham WATSON (ALDE/ADLE, UK) is kimaatverandering de grootste bedreiging van de wereld. Ondanks alle lippendienst die onze leiders aan het klimaat bewezen hebben, hebben zij niet de daad bij het woord gevoegd. Het probleem is al 40 jaar bekend. We kunnen niet wachten met maatregelen. Er is veel kritiek te verwachten, maar we moeten met verantwoordelijkheidszin de problemen aanpakken.

Liam AYLWARD (UEN, IE) heeft uitgekeken naar de voorstellen, die nu concreet worden uitgewerkt. We moeten de kansen grijpen en werken met zonne-energie en biobrandstoffen. 10% is misschien te hoog. We moeten geen voedseltekorten creëren. Lidstaten moeten flexibel zijn en haalbare regels opleggen. We moeten nu al nadenken over de derde generatiemaatregelen.

Rebecca HARMS (GROENEN/EVA, DE) zegt dat ze in Bali trots was op de Europese Unie. De Unie kan de instemming van de burger terugwinnen door het tonen van leiderschap met betrekking tot inzake klimaatverandering. Woord en daad moeten wel parallel lopen. Als we niet streng zijn met het Emissie Trading System en kernenergie een belangrijke plaats geven verliezen we die steun. De vrije markt heeft de milieuproblemen gecreëerd. Wij hebben de problemen gecreëerd, niet China en India. We moetend e vrije markt regels opleggen.

Roberto MUSACCHIO (EVL/NGL, IT) noemt dit pakket de toetssteen van Europa. De geloofwaardigheid van Europa staat op het spel indien geen concrete maatregelen met meetbare resultaten worden gesteld. Hij heeft kritiek op een aantal punten, zoals de te grote aandacht voor biogas, dreigende opname van kernenergie in de lijst van schone energie en de uitzonderingen voor zware industrie. Voor zijn geloofwaardigheid moet Europa ambitieus zijn voor en na Kyoto.

Hans BLOKLAND (IND/DEM, NL) zegt dat het een belangrijke dag voor Europa is. Hij heeft vastgesteld, dat de wetgevingsvoorstellen niet eensluidend zijn. Er is veel kritiek, o.a. uit zware industrie. Toch moeten we stappen zetten, al doen ze pijn. Betreffende biogas toont hij zich kritisch en wil daarbij meer aandacht voor duurzaamheid. De commissie milieu zal hard op de voorstellen werken. We moeten onze rug rechthouden in het belang van alles in iedereen, maar vooral milieu.

Overige spreker

Dorette CORBEY(PES, NL) is van mening dat de ambities te laag zijn. 25-40% is nodig om het klimaat te redden. Het is een verkeerd signaal aan de wereld. In plaats van Bulgarije en Roemenië de ruimte te geven om zijn uitstoot aan broeikasgassen te verhogen, zou de andere lidstaten gestimuleerd moeten worden om deze landen te helpen hun uitstoot te verlagen. Hoe kunnen we met die verhoging voor Roemenië en Bulgarije van China en India dan wel een verlaging van hun CO2 uitstoot verwachten.

Ook inzake het emmissieverhandelingsysteem heeft de Commissie te slappe knieën. Ik begrijp dat internationale bedrijven moeilijk te sturen zijn, maar waarom denken we niet aan het instellen van heffingen.

Nogmaals de Commissie

José Manuel BARROSO bedankt het Parlement voor de algemene steun en stelt tevreden vast dat het Parlement zo veel gehecht is aan het dossier dat de belangrijkste uitdaging voor onze generatie is.

De Commissie wil graag deelnemen aan het debat. Vandaag kon het slechts een debat op hoofdlijnen zijn. Komende weken en maanden zullen we in de details gaan.

Hij gaat nog op een paar issues in:
Er komen geen uitzonderingen voor sectoren. Alleen als er geen internationaal akkoord komt zullen we misschien maatregelen moeten nemen als een stoot kussen om banden te redden. Aangaande biobrandstof benadrukt hij te willen streven naar internationale maatstaven voor duurzaamheid. Daarvoor is wel een nieuwe generatie biobrandstoffen nodig. Er zijn risico's, maar wat zijn de alternatieven. dat is beter dan de huidige situatie. Bij de verdeling tussen de lidstaten willen we objectieve criteria hanteren, billijk zijn voor de armen en de landen belonen die al veel gedaan hebben. Differentiatie is nodig vanwege grote verschillen tussen de lidstaten. In de nationale energiemix zullen we ons niet mengen. Dat blijft een issue voor de nationale lidstaten.

Debat: 23 januari 2008

REF.: 20080122IPR19355

Contact:
Leon PEIJNENBURG
E-mailadres : leon.peijnenburg@europarl.europa.eu tel. Den Haag: (31) 70 313 54 00
Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 72546 (STR) Mobiel nummer : (+31) 6 250 408 64

Info - alle items Info - alle items