Gemeente Tilburg

24-1-2008
Luchtkwaliteit in Tilburg vrijwel stabiel

De luchtkwaliteit in Tilburg blijft vrijwel stabiel. Dit blijkt uit de luchtkwaliteitmonitor 2007 die dinsdag door het college is vastgesteld. Deze monitor geeft de luchtkwaliteit uit 2006 weer en de acties die de gemeente in 2007 heeft uitgevoerd om de luchtkwaliteit te verbeteren. In 2007 zijn een tweetal belangrijke maatregelen in Tilburg gerealiseerd. De gemeente heeft een milieuzone voor vrachtverkeer ingesteld en de stads- en streekbussen zijn vervangen door schone bussen die voldoen aan de strengste Europese milieunorm, de EEV-norm.

Uit de monitor blijkt dat in 2006 alleen de stoffen stikstofdioxide en fijn stof nog de wettelijke normen overschreden. Voor de andere stoffen uit het Besluit luchtkwaliteit (lood, benzeen, koolstofmonoxide en zwaveldioxide) zijn geen overschrijdingen geconstateerd. De overschrijdingen vonden met name plaats langs stukken van de hoofdwegen zoals de ringbanen en de aanvullende hoofdwegen. Door de maatregelen uit het Tilburgse luchtkwaliteitsplan en maatregelen die op landelijk en Europees niveau genomen worden, zal het aantal plekken in Tilburg met een slechtere luchtkwaliteit in de toekomst verder afnemen.

Om in 2010 te voldoen aan de Europese normen bekijkt de gemeente begin 2008 of het noodzakelijk is de maatregelen uit het luchtkwaliteitsplan Tilburg klaart de lucht te actualiseren. Hierbij wordt nauw samengewerkt met andere partijen zoals de provincie.