Informatiecentrum yekiti

Verhagen spreekt met Syrische ambtgenoot
DAMASCUS - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft woensdag met zijn Syrische collega Walid al-Mouallem gesproken. Verhagen vindt dat Syrië moet kiezen voor een constructieve rol in het vredesproces in het Palestijns-Israëlische conflict. Eerder noemde Verhagen de afvaardiging van een Syrische delegatie naar de Midden-Oostenconferentie in het Amerikaanse Annapolis een positief teken.Verhagen is twee dagen in Syrië op bezoek. Behalve over het vredesproces en de rol van Syrië in de regio wil hij ook praten over mensenrechten en Iraakse vluchtelingen.Donderdag hoopt de minister president Bashar al-Assad As en mensenrechtenorganisaties te kunnen spreken. Yekiti boos op moefti bezoek naar EU parlement
DEN HAAG - Kawa Rashid, woordvoerder van het Informatiecentrum Yekiti van Syrische Koerden in Nederland heeft vrijdag in een brief aan het EU-parlement zijn woede geuit over het bezoek van de grootmoefti van Syrië aan Brussel.De grootmoefti van Syrië, Ahmad Badr al-Din al-Hassoun, werd officieel verwelkomd in het Europese parlement en hield daar een toespraak. Volgens Kawa Rashid geeft dit een kans aan het Syrische regime om de internationale druk te omzeilen. Dit bezoek zou reclame zijn voor het Arabische Baathistische regime, terwijl er honderden oppositieactivisten worden gearresteerd door het Syrische regime

'Syrië arresteert 20 oppositieleden'

DAMASCUS - In Syrië zijn zondag en maandag twintig leden van een oppositiegroepering opgepakt. Dat heeft een Syrische mensenrechtenorganisatie maandag gezegd.

De Nationale Mensenrechtenorganisatie zei in een verklaring dat ongeveer dertig leden van de 'Declaratie van Damascus' zich voor verhoor bij de autoriteiten hadden moeten melden. Tien leden van de groep werden kort na hun verhoor weer vrijgelaten. De groepering had op 1 december een conferentie gehouden.

De Nationale Mensenrechtenorganisatie riep de Syrische autoriteiten op de gearresteerde oppositieleden vrij te laten en 'met spoed' een wet aan te nemen die 'het politieke leven' in Syrië in banen leidt en alle groeperingen vrijheid van meningsuiting toestaat.

In 2005 tekenden ongeveer vijfhonderd Syrische en Libanese intellectuelen de Declaratie van Damascus, waarin de Syrische overheid werd opgeroepen om de banden met buurland Libanon te verbeteren, een kwestie die gevoelig ligt in Syrië.

Meer info

www.yekiti.info
tel 0645562552