LTO Noord


Geen armoede troef in boerenbestaan

Redacteur René van der Lee van het Brabants Dagblad slaat de plank mis als hij stelt dat de KRO met het tv-programma Boer zoekt vrouw een beeld wil schetsen van de hedendaagse agrarische sector. Het beeld dat land- en tuinbouworganisatie LTO Noord van de sector heeft is vele malen positiever dan dat de redacteur neerzet.

Door Henk Brink, waarnemend voorzitter LTO Noord:

In één ding heeft redacteur René van der Lee van het Brabants Dagblad in zijn opinieartikel gelijk: elke dag stoppen in Nederland gemiddeld acht boeren met hun bedrijf. Dat is een logisch feit, net als het feit dat er elke dag minder warme bakkers of slagers zijn. Schaalvergroting en de gevolgen daarvan zijn van elke dag, al eeuwen lang

Wat opvalt is dat berichten over het aantal bedrijfsbeëindigingen in de agrarische sector door de media vaak worden âvertaaldâ in economische malaise en een armetierige bedrijfstak. Hard werken en niets verdienen. Land- en tuinbouworganisatie LTO Noord herkent zich niet in het tobberige en armoedige beeld dat Van der Lee schetst in zijn artikel. Ja, er stoppen boeren met hun bedrijf. Maar dat is niet omdat de bank de geldkraan heeft dichtgedraaid, maar veelal omdat er geen bedrijfsopvolger is. In overige gevallen spelen uiteenlopende oorzaken als emigratie, samenvoeging van bedrijven, ziekte, sterfte of natuurontwikkeling. Het aantal faillissementen in de agrarische sector is gelukkig beperkt.

Dat bedrijfsbeëindiging voor de meeste boeren een emotioneel ingrijpende beslissing is, klopt. Maar de opmerking dat bedrijfsbeëindiging tegelijkertijd ook vaak een verlossing is, is voor rekening van de redacteur.

Wij zien de land- en tuinbouw in een heel ander perspectief, namelijk die van een gezonde sector met kansen en ruimte voor verdere ontwikkeling. De productieomstandigheden zijn prima: water in overvloed, een gematigd klimaat, onomstreden kennis en vakmanschap, gunstige ligging ten opzichte van de afzetmarkt, hechte samenwerking en handelsgeest. Tel daarbij de logistieke prestaties en mogelijkheden, mede door Schiphol en de Rotterdamse haven, en de ijzersterke positie van de Nederlandse land- en tuinbouw is verklaard.

Nederland is wereldwijd de grootste agrarisch exporteur, globaal driekwart van de productie gaat de grens over. De productieomvang ligt de laatste jaren rond de veertig miljard euro (goed voor tien procent van het bruto nationaal product), met een overschot op de handelsbalans van zoân twintig miljard euro. Dat is ongeveer driekwart van het totale Nederlandse handelsoverschot. In 2007 bereikte de Nederlandse agrarische export een record: er ging voor 58 miljard euro over de grens.

De agrarische sector neemt een belangrijke positie in waar het gaat om de levering van voedsel, grondstoffen en energie. Van de honderd meest concurrerende producten van ons land is ongeveer de helft afkomstig uit het cluster âlandbouw en voedingâ. Ziedaar het economisch belang van een der laatste productiesectoren van ons land.

Het tv-programma Boer zoekt vrouw geeft geen totaalbeeld van de hedendaagse land- en tuinbouw. En daar is het de KRO volgens mij ook helemaal niet om te doen geweest. Het is een hedendaags datingprogramma dat zich weliswaar afspeelt op het boerenbedrijf, maar het is absoluut niet bedoeld om de burger een allesomvattend kijkje in de agrarische keuken te geven.

Donderdag 24 januari 2008