LTO Noord


Persbericht

Land- en Tuinbouworganisatie Nederland
Postbus 29773, 2502 LT Den Haag
Bezoekadres : Bezuidenhoutseweg 225
: 2594 AL DEN HAAG Telefoon : 070-3382700
Fax : 070-3382710
Website : www.lto.nl

LTO Schapenhouderij krijgt begrip in Brussel

Europese Commissie wil praten
over gevolgen winterbeweiding

De Europese Commissie is bereid tot overleg met LTO over toeslagrechten die boeren zouden kunnen verspelen als ze in het najaar en de winter schapen van collega-boeren op hun grasland en akkers laten lopen. Deze toezegging kreeg voorzitter Sjraar van Beek van de vakgroep LTO schapenhouderij onlangs in Brussel, waar hij dit probleem aan de orde heeft gesteld. Van Beek ziet in het komende overleg een duidelijke opening om het probleem uit de wereld te helpen.

Het ministerie van LNV sluit namelijk niet uit dat door winterbeweiding de zogenoemde 'tien-maanden-periode' in het gedrang komt. Als gevolg hiervan zouden de toeslagrechten van degenen, die de gronden ter beschikking stellen voor winterbeweiding, in de gevarenzone kunnen belanden. De vakgroep LTO Schapenhouderij wil voorkomen dat deze grondeigenaren (rechthebbenden) geen schapen meer op hun land willen. "Toeslagrechten moeten ook bij winterbeweiding onaangetast blijven, daar moet snel duidelijkheid over komen. Immers, aan de teelt op de grond, of dat nu grasland of maïs is, verandert niets", aldus Van Beek

De vakgroepvoorzitter besprak hetzelfde onderwerp eerder met collega's uit andere EU-lidstaten. De meesten reageerden verbaasd op het feit dat deze kwestie in Nederland speelt. Een vertegenwoordiger van de Belgische schapenhouders heeft zich bij Van Beek aangesloten omdat bij de zuiderburen dit probleem intussen ook aan de orde in.

Naast LTO Schapenhouderij is ook de Nederlandse overheid door de Europese Commissie uitgenodigd om het probleem te bespreken. Wat Van Beek betreft wordt hierbij gezamenlijk opgetrokken met het ministerie van LNV.