Socialistische Partij Rotterdam

Buurten in de Wijken: Pendrecht

21-01-2008 * Het was een speciale editie van Buurten in de Wijken in samenwerking met de Pendrecht Universiteit (zie www.vitaalpendrecht.nl). We gingen op stap met een grotere groep dan normaal, de fractie was aangevuld met bestuursleden en leden van de kerngroep Charlois van de SP.

SP-lid Gerard Boom voorzitter van de Bewoners-organisatie Pendrecht(BOP) en 'nachtburgemeester' Harry Kock heetten ons welkom op de 'Pendrecht Universiteit' in de recreatieruimte van de Schouwen-Duivenlandflat. We werden met een uitgebreide lunch ontvangen door een grote groep bewoners. De Pendrecht Universiteit omvat een omvangrijk netwerk van mensen in en buiten de wijk, die zich inzetten om van Pendrecht weer het 'arbeidersparadijs' te maken dat het ooit was. De ervaringen en de kennis van de inwoners staan centraal en worden onderling uitgewisseld en verder met iedereen die dat wenst.

Onder de overige aanwezigen waren Elly Pesik, die ondermeer bezig is met Rita's reisbureau (niet die van Rita Verdonk), Rita's reisbureau regelt vakanties voor mensen met een smalle beurs, maar ook Elly Kock en Maja den Hollander van het Opzoomerteam. Ze vertelden over de talrijke activiteiten in Pendrecht. Ze vonden het moeilijker mensen met een koopwoning te betrekken bij de buurtactiviteiten. Dat koophuizen en kopers beter zouden zijn voor de wijk gaat hier in Pendrecht in ieder geval niet op. Sonja Krijgsman, voorzitster van winkeliersvereniging Plein 1953 en Carla, een van "kleine" ondernemers, vertelden ons dat het betaald parkeren in Pendrecht een probleem is en dat terwijl het in het aangrenzende Zuidwijk gratis parkeren is. Dan is bus 77 sinds 2005 ook nog eens verdwenen. Dit alles weerhoudt veel kanten er van naar Plein 1953 te komen en dat allemaal in een herstructereringswijk, waarvan het proces veel te traag verloopt. Een enorme leegloop in het winkelbestand is het resultaat, er komen steeds minder klanten. Samen met de SP zijn de bewoners wederom in actie gekomen om de bus terug te krijgen in de wijk. Maar dat is niet alles, er is ook is er een brief geschreven aan het stadhuis om compensatie te eisen voor de ondernemers. Ook is er een pilot van start gegaan om een uurtje gratis te parkeren bij Plein 1953, misschien een mooie aanzet voor het Stop&Shop project, kort gratis of goedkoop parkeren in winkelgebieden, dat driekwart jaar geleden is voorgesteld in de gemeenteraad.

De bewoners hebben niet het idee dat er naar hen geluisterd wordt door de gemeentepolitiek of het nu gaat om bus 77 of over het parkeerbeleid waar zeshonderd handtekeningen voor zijn opgehaald, bewonersinitiatieven worden gewoon genegeerd. Maar... de bewoners geven niet op.

Een impressie van de wandeling door Pendrecht, een college op straat:

Elly Pesik en SP-bestuurslid Osman Zemouri samen op stap door de wijk.

Gerard Boom en de SP-fractie.

Huurwoningen worden koopwoningen.

Aad van Rooijen (kerngroep Charlois)en een bewoonster.

De sloop in volle gang.

De sloop in volle gang.

SP-bestuurslid Diederik Olders met Gerard Boom.

Pamfletten met 'Bus 77 moet terug' hangt voor de ramen van ondernemers op Plein 1953.

Theo Cornelissen en SP-Statenlid Wiel Senden.

Flats aan het Plein 1953.

Kees van den Tol (kerngroep Charlois) in gesprek met de kersverse bedrijsleider van supermarkt De Plus, die vertelde dat het filiaal bij zijn eerste werkdag was overvallen. Voor beveiliging is geen geld. Hij heeft veel profijt van het gratis parkeeruurtje, meer klanten.

Sonja Krijgsman, voorzitster van winkeliersvereniging Plein 1953 en Carla, van de schoenwinkel die sinds de jaren tachtig gevestigd is aan Plein 1953, poseren voor de Plus.

Leo de Kleijn in gesprek met mevrouw Yeter Kot in de Middelharnisstraat, voorheen woonde ze in de inmiddels afgebroken flat aan de Ellewoutsdijkstraat. Ze liet ons trots haar nieuwe betaalbare samengevoegde woning zien. Een succesvol project van woningcorporatie De Nieuwe Unie. Zo kan het dus ook.

We sloten af in het Servicepunt Pendrecht. We raakten in gesprek met Nel ten Hoven die het Klachten Contactpunt bezet waar ze bewoners helpt met het invullen van formulieren voor ziekenkosten tot belasting. Dit doet ze zonder beschikking te hebben over de juiste middelen, een computer bijvoorbeeld. Maar gelukkig bezit ze over een flinke dosis enthousiasme.

De inzet en de actieve houding van de bewoners in de wijk Pendrecht stemt hoopvol en wellicht stemmen ze de volgende keer ook allemaal SP om hun dromen echt te verwezenlijken met bijvoorbeeld een bus 77 die iedereen weer op de plaats van bestemming brengt in deze kansrijke wijk.