SMK publiceert herziene Milieukeurcriteria voor Plantaardige Producten

24/01/2008 16:27



Stichting Milieukeur



SMK publiceerde per 20 januari 2008 de herziene Milieukeurcriteria voor plantaardige producten. In dit certificatieschema ligt het accent op het verminderen van de milieubelasting bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen in de teelt, omdat daar de grootste milieuwinst kan worden gerealiseerd. De nieuwe criteria zijn te downloaden via: www.smk.nl.

Actuele eisen voor gewasbescherming
Bij de Milieukeurteelten zijn alleen gewasbeschermingsmiddelen toegestaan die het milieu zo min mogelijk belasten. Deze middelen staan in het Milieukeurschema op de lijsten met toegestane middelen. SMK actualiseerde deze lijsten in overleg met diverse maatschappelijke organisaties, telers en op advies van DLV Plant en ZLTO-Advies. Nieuwe, minder belastende middelen zijn in de lijsten opgenomen ter vervanging van bestaande, meer belastende middelen.

Bovenwettelijke normen en ambities
Milieukeurtelers lopen ook in 2008 weer één jaar vooruit op het wettelijke niveau dat gebaseerd is op de Europese Nitraatrichtlijn. Dit seizoen gelden voor de Milieukeurtelers dus de wettelijke (concept-)gebruiksnormen voor 2009. Het wettelijke niveau van de keuringsfrequentie van veld- en boomgaardspuiten is vorig jaar verlaagd naar eens per drie jaar. SMK handhaafde de norm op twee jaar. Hiermee borgen telers een zorgvuldig onderhoud en afstelling van hun spuitapparatuur.

Criteria voor paddenstoelen opnieuw in het schema
Vanwege serieuze marktbelangstelling werden de specifieke eisen voor de teelt van paddenstoelen onder Milieukeur geactualiseerd en nieuw opgenomen in het schema.

Nieuwe criteria voor blauwe bessen
Vanuit de Vakgroep Blauwe Bessen is SMK gevraagd om Milieukeur criteria te ontwikkelen voor deze zich sterk ontwikkelende productgroep. In het nieuwe schema staan deze criteria opgenomen. Verwachting is dat in de zomer van 2008 de eerste blauwe bessentelers het Milieukeur certificaat behalen.

"Positieve verwachting 2008"
Frans Pladdet, projectleider agro/food bij SMK: "SMK en een groot netwerk van betrokken telers, afnemers, adviseurs, maatschappelijke organisaties en onderzoeksinstituten hebben het afgelopen jaar enthousiast samengewerkt aan het actualiseren van de criteria en het ontwikkelen van nieuwe criteria zoals voor paddenstoelen en blauwe bessen. SMK merkt dat de belangstelling voor (gecertificeerde) duurzame producten toeneemt; zowel de aanbodzijde als de vraagzijde van de markt tonen een groeiende interesse in Milieukeur. De ambitie van de Rijksoverheid om in 2010 bij 100% van haar inkopen duurzaamheid mee te nemen heeft een duidelijk merkbare invloed (voor provincies, gemeenten en waterschappen is dit 50%). Ik merk de laatste tijd bijvoorbeeld dat er veel gerichte aandacht is van overheden voor duurzaam geteelde bomen. Daarom verwacht ik dat in 2008 in deze sector een forse stijging van het areaal bomen onder Milieukeur."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

(Fotobijschriften)
Andijvie geteeld onder Milieukeur
Grote toename verwacht van bomen met Milieukeur





http://www.smk.nl