Ministerie van Defensie

24-01-2008 17:03

SOLDAAT 1 SCHOL BEGRAVEN MET BEPERKT MILITAIRE EER

De in Afghanistan gesneuvelde soldaat der eerste klasse Wesley Schol is donderdag in zijn woonplaats Assen begraven. De begrafenis vond plaats met beperkt militaire eer.

Een erepeloton van directe collegaâs liep voor de stoet uit naar de uitvaartdienst en de begraafplaats. Deze militairen van 44 Pantserinfanteriebataljon vormden een erehaag op het moment dat acht militairen de kist met het lichaam van Schol naar zijn laatste rustplaats droegen. Op de begraafplaats werd door een trompettist de Last Post geblazen en werd een salvo saluutschoten afgevuurd. Aan het einde van de ceremonie kreeg de familie de Nederlandse vlag die de kist bedekte overhandigd.

De ceremonie in Assen werd door ongeveer 700 belangstellenden, waaronder de plaatselijke burgemeester, bijgewoond. Circa honderd directe collegaâs van Schol waren aanwezig, samen met brigadegeneraal Mart de Kruif, commandant 43 Gemechaniseerde Brigade waar 44 Pantserinfanteriebataljon deel van uit maakt. Ook stonden Indië- en Libanonveteranen aangetreden.

Een internetverbinding maakte het voor de collegaâs die in Afghanistan zijn achtergebleven mogelijk de uitvaartdienst mee te maken.

Soldaat der eerste klasse Wesley Schol sneuvelde 12 januari samen met korporaal Aldert Poortema tijdens een vuurgevecht in Afghanistan. Hij is 20 jaar geworden.

Gerelateerde links:
Gesneuvelde korporaal Poortema begraven in IJlst