PvdA Rotterdam


Vandaag in de Raad

Do 24 Jan 2008 - Redactie
Vandaag in de Raad

De raad sprak vandaag onder andere over die situatie rondom de kwestie Ismaili, milieucriminaliteit, Singelblok en de politieacties.

Ismaili
Leefbaar sprak wethouder Kriens aan op haar weblog eerder deze week over Ismaili. Kriens toonde begrip voor de reactie van Ismaili op een haatmail. Leefbaar wilde weten of zij nog steeds achter deze weblog staat of dat zij de tekst gaat vervangen. De wethouder gaf toe begrip te hebben getoond. Dit was echter voor de PvdA-fractie Charlois het vertrouwen in Ismaili opzegde naar aanleiding van nieuwe informatie. Het stuk zal niet worden vervangen.

Hieronder de bijdrage van PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst: De kwestie Ismaili houdt de gemoederen binnen en buiten de PvdA al meer dan een week bezig. En dat is terecht.

Ik wil er een paar dingen over zeggen. Want het is en blijft op de eerste plaats een zaak die thuis hoort bij de PvdA Charlois en de deelgemeenteraad Charlois. Wat zij heeft gedaan is niet goed te praten. De PvdA Charlois zegt in een reactie op deze affaire: "Haar email is een PvdA raadslid onwaardig". En zo is het precies. In die verklaring staat ook: "Mw Ismaili is het met dat standpunt eens. Ze betreurt het ten zeerste dat ze zich heeft laten meeslepen door emoties en zo tot onheuse en verwerpelijke verwensingen is gekomen". Daar is geen woord Frans bij.

Als iemand een grove fout heeft gemaakt en op deze manier spijt betuigt en excuus maakt dan moet je dat wat mij betreft kunnen en willen accepteren. Mw Ismaili heeft zich laten meeslepen door emoties die het gevolg waren van een reeks hatelijke, beledigende en intimiderende emails. Daarmee verdient ze geen begrip. Integendeel. Maar het wel belangrijk dat te weten. Deze email stroom is aan veel raadsleden in én buiten Rotterdam gericht. Iedereen ging daar verstandig mee om. Door de delete knop te gebruiken. Zij deed dat niet en dat is een blunder: het vergif heeft zijn werk gedaan.

Toen dinsdag bleek dat zij niet alle feiten op tafel had gelegd, is terecht de conclusie getrokken dat de PvdA Charlois niet met haar verder kan en wil. Haar is gevraagd uit de fractie te gaan en haar zetel in de deelgemeenteraad op te geven. Eén van onze raadsleden reageerde heel anders op dit soort hatelijke emails. Namelijk met een laconiek reactie: "Dit is mijn 06-nummer wilt u eens bellen om een afspraak te maken want ik wil graag met u praten over deze mail." Dat leverde geen telefoontje op om zo n gesprek aan te gaan, wel een email met een verkapte doodsbedreiging aan politici met een islamitische achtergrond.

Ik droom van een dag waarop mensen politici luid en duidelijk vertellen wat ze vinden zonder dat dit vergezeld gaat met dreigementen, beledigingen en intimidaties. Of die politici nu Wilders, Ismaili, Van Heemst of Sorensen heten. Gelukkig lieten veel aan mij gerichte e-mails over deze kwestie de afgelopen dagen zien dat veel verontruste burgers op die manier kunnen en willen reageren. Er is veel wat ons verdeelt. De verschillen tussen SP en VVD, tussen Leefbaar en PvdA zijn in deze gemeenteraad groot. Dat blijkt keer op keer. Maar wat ons kan en moet verbinden is de gezamenlijke afkeer van haatdragende en laag bij de grondse e-mails van burgers richting politiek (en omgekeerd). Ik hoop dat we daar dus ook gezamenlijk tegen ten strijde willen trekken.

De PvdA Rotterdam, in deze raad en daarbuiten, zet zich in om van Rotterdam een stad te maken zonder discriminatie en haat uit welke hoek dan ook en tegen wie dan ook gericht. We kiezen voor het vrije woord en voor de vrijheid van meningsuiting. En we zijn en blijven een beweging die zich inzet voor de emancipatie van mensen die worden kort gehouden of onvoldoende echte kansen krijgen.Daarom ben ik er trots op voor die partij politiek actief te zijn.

Milieucriminaliteit
Volgens Leefbaar wordt de milieucriminaliteit in Rotterdam slecht aangepakt en moet onmiddellijk actie worden ondernomen. PvdA-raadslid Marco Heijmen wil graag meer informatie ontvangen over de milieucriminaliteit in de regio en de handhaving daarvan. De burgemeester stelde dat de aanpak stevig genoeg is, maar hij wil de gemeenteraad graag informeren over de stand van zaken. Hij gaf overigens aan dat bestrijden van milieucriminaliteit een taak is van Provincie en Rijk en niet van de gemeente.

Politieacties
De SP wilde dat de gemeente Rotterdam de politieacties voor een betere CAO zou steunen. De PvdA vindt dat gemeenten zich niet met CAO-onderhandelingen tussen politie en minister moet bemoeien.

Singelblok
De SP wilde de plannen voor de Singelblokken naar de prullenbak sturen en de corporatie aanspreken op hun handelswijze. De wethouder heeft echter eerder al bemiddeling toegezegd. Merendeel van de raad wil eerst die bemiddeling afwachten. PvdA-raadslid Marco Heijmen wil niet dat de plannen voor de Singelblokken naar de prullenbak worden verwezen, omdat ze van belang zijn voor de wijk. De PvdA zal verdere ontwikkelingen kritisch blijven volgen. Wethouder Hamit Karakus stelde ook dat de plannen van belang zijn voor de wijk en daarom moeten veranderingen doorgaan. Hij gaat niet van gedwongen uitverhuizing.