Beter baren: Toekomst verloskunde

24/01/2008 17:37



NVOG



Het opinieartikel van Visser en Steegers in Medisch Contact van 18 januari j.l., getiteld 'beter baren', geeft een nieuwe impuls aan de discussie over de toekomst van de verloskundige zorg in Nederland.

De gegevens van de Perinatale Registratie Nederland laten zien dat de perinatale sterfte de afgelopen jaren in belangrijke mate is gedaald. De NVOG is bezorgd over de in het artikel beschreven hogere perinatale sterfte buiten kantooruren. Perinatale sterfte is een maat voor de kwaliteit van zorg, gynaecologen streven naar 24 uurs kwaliteitszorg.

De NVOG heeft kwaliteit hoog in het vaandel; zij voert al jaren een uitgebreid en actief kwaliteitsbeleid, waarbij veel aandacht wordt gegeven aan patiëntveiligheid, bereikbaarheid en laagdrempelige beschikbaarheid van de gynaecoloog voor de eerste lijn en de leden van het verloskundige team in het ziekenhuis. Ook hecht de NVOG groot belang aan werken volgens richtlijnen en protocollen, en aan het houden van lokaal organisatorisch en inhoudelijk overleg. Recent is door de algemene ledenvergadering van de NVOG een set van verloskundige indicatoren aangenomen om deze zorg nog beter te kunnen monitoren.

Nadere wetenschappelijke analyse van de cijfers is nodig voordat conclusies kunnen worden getrokken. Met deze analyse is reeds een begin gemaakt, met als uiteindelijk doel aan te geven op welke punten de verloskundige ketenzorg verder verbeterd kan worden. Het is duidelijk dat niet alleen de gynaecoloog in deze analyse betrokken moet worden, maar de gehele verloskundige keten: dus ook de verloskundig actieve huisarts, eerste lijns verloskundige, kinderarts en anesthesioloog, die in hun werk ondersteund worden door o.a kraamzorg, gespecialiseerde verpleegkundigen, klinisch verloskundigen en operatiekamerteams.

De NVOG zal vervolgens het initiatief nemen om samen met de KNOV, NHG, NVK en NVA de goede verloskundige zorg in ons land verder te verbeteren, waarbij zowel communicatie, inhoud en organisatie van de zorg betrokken worden. Inmiddels heeft het bestuur van de NVOG al overleg gehad met IGZ, vertegenwoordigers van de Tweede Kamer en het Ministerie van VWS.

NVOG: Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie
NHG: Nederlands Huisartsen Genootschap
KNOV: Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen NVK: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde
NVA: Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie
IGZ: Inspectie voor de Gezondheidszorg
VWS: Volksgezondheid, Welzijn en Sport