Gemeente Rotterdam

Bezoekadres: Stadhuis, Coolsingel 40, Rotterdam

Postadres: Postbus 70012 / 3000 KP Rotterdam

Website: www.stadhuis.rotterdam.nl

E-mail: communicatie.bestuursdienst@bsd.rotterdam.nl

Fax: (010) 417 21 54

Telefoon: (010) 417 29 18

Datum: 24 januari 2008

COLLEGEVERGADERING VAN 22 JANUARI

Burgemeester

1. (22-01) Het college stelt op dinsdag 12 februari van 19.30 tot 23.00 uur de Burgerzaal en kamer 113 van het stadhuis beschikbaar voor de eerste loting van de 27ste editie van de AD Rotterdams Dagblad Cup. De AD Rotterdams Dagblad Cup is het grootste knock-out amateur voetval toernooi van Nederland. Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) is gastheer en zal samen met de hoofdredacteur van het AD Rotterdams Dagblad door loting bepalen welke clubs in de eerste ronde tegen elkaar zullen uitkomen.

2. (22-01) Het college stelt op dinsdag 29 januari van 19.30 tot 22.30 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor een diner voor de internationale verkoopagenten en distributeurs van het 37ste International Filmfestival Rotterdam. Wethouder Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) zal hierbij aanwezig zijn als gastheer.

3. (22-01) Het college van B en W stelt op dinsdag 29 januari van 9.00 tot 12.00 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar voor een bijeenkomst waarbij het actieprogramma Maatschappelijke Integriteit op feestelijke wijze wordt gepresenteerd aan medewerkers van de uitvoerende organisaties. In het actieprogramma wordt beschreven hoe de gemeente, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de politie samenwerken bij de aanpak van softdrugs, mensenhandel en foute handel in vastgoed. De burgemeester is gastheer en zal het actieprogramma aan de deelnemers presenteren.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs


* (22-01) Het college van B en W gaat akkoord met de inhoud van de bestuursakkoorden Jeugd met de deelgemeenten. Het college mandateert de wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs om de akkoorden op 28 januari in het Bestuurlijk Overleg Sociaal met de bestuurders van de deelgemeenten te ondertekenen. In dit bestuursakkoord worden de bevoegdheden vastgelegd van het centrale bestuur en de deelgemeente binnen het actieprogramma Ieder Kind Wint, Meer Leertijd voor Kinderen.


* (22-01) Het college draagt het management van het actieprogramma Risicojeugd (Ieder Kind Wint in Rotterdam) per 1 januari 2008 over aan de directeur van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Tot 1 januari 2008 viel dit onder de verantwoordelijkheid van de dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving. Aan de overdracht ligt een praktische overweging ten grondslag: de GGD is al verantwoordelijk voor de uitvoering van het actieprogramma Risicojeugd.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang


* (22-01) Het college heeft het Uitvoeringsprogramma verbetering welzijn vastgesteld. Het uitvoeringsprogramma bevat voorstellen om de opdrachtgeverrol van stad én deelgemeenten te versterken en de kwaliteit van de aansturing en de uitvoering van het welzijnswerk te verbeteren. Jongeren- en opbouwwerk hebben prioriteit, later volgen onder meer maatschappelijk en sociaal-cultureel werk.


* (22-01) Het college van B en W heeft besloten om de Wijkactieplannen Sociaal (WAPS) versneld te ontwikkelen. In 2008 moeten alle 49 resterende wijkactieplannen zijn gemaakt. Wijkactieplannen zijn sociale plannen op wijkniveau. Tot en met 2010 keert het college jaarlijks ¤ 5 miljoen uit aan de deelggemeenten voor de uitvoering van de WAPS.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte


* (22-01) Het college heeft besloten dat het voorstel 'beperk en versterk Planning & Control-cyclus' wordt uitgewerkt en in uitvoering gebracht. Het gaat om een aantal verbetervoorstellen voor de planning & controlcyclus van de gemeente. Die moeten ertoe leiden dat er minder werkdruk bij bestuurders,diensten en bestuursdienst komt te liggen, de efficiency in het werk verbetert en dat financiële afwegingen beter kunnen worden onderbouwd.. Er is straks nog maar één collegeretraite in mei waarin alle financiële besluitvorming voor de komende begroting plaatsvindt. Ook wordt straks meer op hoofdlijnen en minder vaak (afhankelijk van het onderwerp) gerapporteerd.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (22-01) Het college heeft besloten de ingebrachte zienswijzen tegen het vrijstellingsplan Willemskade 25 ongegrond te verklaren en vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen. Hiermee wordt voor het Wereldmuseum dat daar is gevestigd, de mogelijkheid tot zaalverhuur gecreëerd.

2. (22-01) Het college heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan 'Knooppunt Lombardijen' vrij te geven voor vooroverleg. De directeur dS+V is gemachtigd tot het voeren van dit vooroverleg. De belangrijkste nieuwe ontwikkeling in het voorontwerpbestemmingsplan is de nieuwbouw van het MCRZ. Het MCRZ is de nieuwe naam voor het voormalige Sint Clara Ziekenhuis en het Zuiderziekenhuis die enkele jaren geleden gefuseerd zijn.

3. (22-01) Het college besloten om in verband met de komst van de omgevingsvergunning per 1 januari 2009 intensief te gaan samenwerken met de Provincie. De nieuwe wet Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) brengt met zich mee dat een flink deel van de vergunningen die de gemeente nu afgeeft straks onder gezag van de Provincie Zuid-Holland zal komen vanwege een milieucomponent in de aanvraag. De gemeente en de provincie

gaan goed gebruik maken van elkaars kennis en ervaring en sluiten daarvoor een samenwerkingsovereenkomst af.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie


* (22-01) Het college heeft besloten de monitortaak van grote automatiseringsprojecten van de Bestuursdienst over te dragen aan de dienst Audit Services Rotterdam. Het doel van de monitor is het beperken van automatiseringsrisico's, door het inbouwen van meer 'checks and balances' bij risicovolle automatiseringsprojecten. Door vooraf een beoordeling te maken van de projectorganisatie en de voortgangsbewaking tijdens de looptijd van het project, worden deze 'checks and balances' uitgevoerd.


* (22-01) Het college heeft besloten tot wijziging van het Ambtenarenreglement. Hierdoor kan het dienstverband van een ambtenaar die op een leeftijd van 65 jaar of ouder (opnieuw) in dienst is getreden, door beide partijen zonder opgave van redenen worden beëindigd met een opzegtermijn van één maand. Deze eenvoudige ontslaggrond gold al voor de medewerker van wie het dienstverband bij het bereiken van de leeftijd van 65 jaar met wederzijds goedvinden is voortgezet. Als uitgangspunt is er alleen sprake van doorwerken na de leeftijd van 65 jaar wanneer beide partijen dat willen.


* (22-01) Het college heeft de Algemene Regeling Inkoop vastgesteld. Deze regeling legt spelregels vast voor alle gemeentelijke diensten op het gebied van inkoop. De nieuwe regels zijn nodig om de professionalisering van de inkoop binnen de gemeente nader vorm te geven. Deze regeling is niet verplicht voor deelgemeenten; zij kunnen zich op vrijwillige basis aansluiten.


* (22-01) Het college heeft het programma vastgesteld van een werkbezoek op 25 januari a.s. aan de dienst Stedenbouw en Volkhuisvesting. Thema is de bereikbaarheid van de stad en de haven.


* (22-01) Het college heeft de schriftelijke vragen van raadslid A. Bonte (Groen Links) van 10 december 2007 beantwoord. De vragen gingen over onveilige tramkruisingen in Rotterdam.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (22-01) Het college heeft de Nadere regels deelnamebonus inburgering Rotterdam vastgesteld. Op 2 november 2007 heeft het college besloten om de eigen bijdrage van verplichte inburgeraars tot 1 november 2008 te compenseren. Tot die datum wordt ook de eigen bijdrage van vrijwillige inburgeraars niet opgelegd.

2. (22-01) Het college van B en W heeft kennisgenomen van het eindrapport Kwaliteitsonderzoek oudkomerstrajecten 2005-2006. Conclusies van het eindrapport zijn dat de kwaliteit van de aangeboden inburgeringscursussen verbeterd is en dat er goede uitstroomresultaten behaald zijn. Meer dan 90% van de deelnemers is doorgestroomd naar een vervolgopleiding, een taalcursus, werk of sociale activering.

Schriftelijke vragen

(22-01) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:


* dhr. M.G.T. Pastors (Leefbaar Rotterdam) over het uitblijven van controle op de huisvestingssituatie van arbeidsmigranten via gegevensbestanden.


* mevr. F. Talbi (PvdA) en dhr. M.G.J. van Muijen (PvdA) over kinderen van vrouwen in detentie en de nazorg aan ex-gedetineerde vrouwen.


* mevr. A.G. Fähmel (Leefbaar Rotterdam) over de uitvoering van de pardonregeling.


* dhr. A.S. Mosch (Leefbaar Rotterdam) over de collectieve ziektekostenverzekering voor de minima.


* De heren M.G.T. Pastors en H.M. Sonneveld (Leefbaar Rotterdam) over hypotheken in achterstandswijken.