FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: meer ruimte voor zeggenschap voor werknemers in nieuwe cao

Vandaag heeft FNV Bondgenoten samen met Philips Nederland B.V. een onderhandelingsresultaat voor de nieuwe cao bereikt. Naast een persoonlijk budget in combinatie met zeggenschap over werktijdpatronen, een loonsverhoging van 3,5% en afspraken over employability, is er tevens een centraal sociaal plan afgesproken. De cao heeft een looptijd van twee jaar en geldt voor circa 16.000 werknemers.

Ron van Baden, bestuurder FNV Bondgenoten: "De kern van het persoonlijk budget is dat werknemers van Philips meer ruimte krijgen om hun arbeidsvoorwaarden af te stemmen op hun persoonlijke situatie. Wij hebben hier nadrukkelijk de voorwaarde aan verbonden dat Philips het belang van zeggenschap over werktijdpatronen onderkent, in combinatie met de introductie van thuis- en telewerkmogelijkheden." In een drietal pilots wordt de komende tijd onderzocht welke arbeidsvormen - qua tijd en organisatie - mogelijk zijn om werknemers meer zeggenschap te bieden.

Een ander belangrijk speerpunt in de onderhandelingen was employability. Het investeren in om- en/of bijscholing van Philips-werknemers, vergroot volgens de vakbond hun inzetbaarheid zowel binnen als buiten het concern.

Iedere Philips-werknemer ontvangt per jaar 1.000 E-miles (Employability miles). Hiermee krijgt hij recht op workshops, loopbaanadviesgesprekken, employability-checks et cetera. De E-miles komen bovenop de bestaande scholingsafspraken en dragen volgens Van Baden bij aan de bewustwording. "Het is nadrukkelijk de bedoeling dat nu de stap wordt gemaakt van papieren beleid naar een goede praktijk", aldus Van Baden.

Volgens Van Baden zijn de afspraken niet zo maar uit de lucht komen vallen. "Scholing, employability, keuzemogelijkheden en zeggenschap hebben continu onze aandacht en hierover zijn we voortdurend met Philips in gesprek. Die investering betaalt zich nu terug, maar het werk begint nu pas echt."

---