FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Nieuw sociaal plan voor katheterproducent Cordis

Werknemers van Cordis hebben vandaag voor het eindbod van de directie voor een nieuw sociaal plan gestemd. Jeanette Brouwer, bestuurder FNV Bondgenoten: "Nadat de werknemers ruim een week hebben nagedacht over het eindbod, blijkt nu dat zij het acceptabel vinden. We zijn blij dat er na maanden van onzekerheid nu toch een regeling getroffen is."

Cordis besloot in oktober om de vestiging in Roden te sluiten en het werk naar Mexico te verplaatsen. FNV Bondgenoten begon daarop in november met onderhandelingen over een sociaal plan. De katheterproducent zag geen brood in een nieuw sociaal plan omdat twee jaar eerder naar aanleiding van een patentkwestie al een sociaal plan was afgesloten. Het plan uit 2005 is volgens FNV Bondgenoten echter niet toereikend voor de nieuw ontstane situatie.

"De werknemers waren ontzettend boos om de starre houding van Cordis. Er is heel veel geld in het bedrijf en het is onnodig om naar het buitenland te gaan. Wanneer het bedrijf dat toch wil, moet er ook iets royaals tegenover staan. Gelukkig is dat nu geregeld," aldus Brouwer. In het eindbod staan onder meer een mobiliteitsplan met een heel intensieve begeleiding van werk naar werk, een schadeloosstelling met een correctiefactor van 1.4 tot 1.6 en een opleidingsfonds van 1 miljoen.

Brouwer: "Dat FNV Bondgenoten akkoord is met het eindbod betekent niet dat we het eens zijn met de verplaatsing van het bedrijf naar Mexico. We zijn nog in afwachting van het advies van de ondernemingsraad hierover. Maar als de verhuizing doorgaat hebben we nu in ieder geval wel een acceptabel sociaal plan in onze achterzak."

Bij Cordis in Roden werken ongeveer 660 werknemers.
---