Gemeente Rhenen


Beeldkwaliteitplan Het Bosje

De gemeente Rhenen is momenteel bezig een beeldkwaliteitplan voor Het Bosje fase 3 in Elst op te stellen. Met Het Bosje 3 wordt bedoeld het gebied gelegen tussen de Franseweg en Tabaksweg, waar ook het Multifunctioneel Gebouw (MFG) is gedacht. De eerste ideeën zijn voor het beeldkwaliteitplan zijn op woensdag 23 januari 2008 in het Dorpshuis Elst aan de direct omwonenden en andere belanghebbenden toegelicht.

Het beeldkwaliteitplan is richtinggevend voor:
sfeer
architectuur
inrichting openbare ruimte

Het beeldkwaliteitplan geeft de gewenste ruimtelijke samenhang weer en dient als een sturingsmiddel in de totstandkoming van de (bouw)plannen. Bij de toetsing van bouwplannen zal het beeldkwaliteitplan als kader gehanteerd worden. Het college van burgemeester en wethouders en daarna de gemeenteraad stellen het beeldkwaliteitplan straks vast.

Het doel van het beeldkwaliteitplan is dat het helderheid en houvast moet bieden voor zowel de degene die wil bouwen als de gemeente, die toetst.

Op dit moment wordt over de beeldkwaliteit van de bebouwing globaal het volgende gezegd in het conceptbeeldkwaliteitplan:

Woningbouwverkaveling
Rondom het plangebied komt een grote variatie aan woningen voor. Niet alleen de typen variëren van vrijstaand naar twee-onder-één kap en rijenwoningen, maar ook kleurgebruik en architectonische expressie zijn divers. Voor het plangebied t Bosje is het de bedoeling dat deze variatie uit de omgeving wordt doorgezet, maar dat de nieuwe woningen wel familie van elkaar zijn en er geen onevenwichtig geheel ontstaat. Er worden geen specifieke eisen gesteld aan kleur- en /of materiaalgebruik, het is echter wel gewenst om het scala aan verschillende materialen en kleuren beperkt te houden.

Multifunctioneel gebouw
Om het gewenste programma onder te brengen ligt een schakeling van verschillende massas voor de hand. Op deze manier kunnen de verschillende functies in het centrum zichtbaar worden gemaakt. Per functie is een apart volume gewenst. Daarnaast zal iedere functie een aparte entree krijgen. Overigens kent het hele gebouw wel één duidelijke hoofdentree, die riant mag worden uitgevoerd en duidelijk herkenbaar is vanuit de omgeving.

Deze hoofdentree wordt gesitueerd in de oude Dorpsas en vormgegeven door middel van een verbindende arcade. Op deze manier functioneert de ruimte zowel vanaf de Tabaksweg als vanaf het parkeerplein aan de andere zijde als hoofdentree. De hoogte van het gebouw beslaat maximaal twee lagen met een kap, of twee lagen plat met een accent van drie lagen plat, met een maximale hoogte van 10 meter. Ook samengestelde dakvormen met hellende dakvlakken en platte delen zijn toegestaan.

De hogere delen van het gebouw (de grote zaal en de sporthal) kunnen ingepakt worden in lagere volumes om grote schaalsprongen in het gebouw zelf en naar de omgeving toe te vermijden. Ook kunnen deze gebouwdelen gedeeltelijk ondergronds worden gerealiseerd.

Het multifunctioneel centrum wordt aan drie zijden begrensd door een openbare weg, duidelijke achterkanten moeten daarom vermeden worden.

In het gebouw moeten voornamelijk natuurlijke kleuren en materialen worden toegepast. Dit wil zeggen bij voorkeur gebruik van gebakken steen (geen betonsteen), en gebruikmaking van houten kozijnen (geen kunststof). De gevel is bij voorkeur niet geel of wit. Verder is het materiaal- en kleurgebruik van het gebouw vrij.

Uw suggesties zijn welkom Op de informatieavond bleek dat het publiek behoefte heeft aan een plek om suggesties voor beeldkwaliteit kwijt te kunnen. De gemeente heeft daarvoor het e-mailadres hetbosje3@rhenen.nl beschikbaar gesteld. Daar kunt u uw tekstuele suggesties naar toe sturen, eventueel aangevuld met fotos of andere beelden.

Als u aanvullende ideeën of wensen heeft dan kunt u aan de volgende zaken denken: kleuren, materialen en kapvormen.Wilt u hierbij aangeven of uw ideeën betrekking hebben op de woningbouw of het multifunctioneel gebouw?

Kleuren
Bijvoorbeeld:
Palet van 2, 3, 4 of 5 kleuren (meer of minder diversiteit) Wel donker kleurgebruik / geen donker kleurgebruik Gevel heeft één hoofdkleur of bestaat bij voorkeur uit twee (of meer) kleuren
Kleurenpalet voor de gehele woonwijk bij voorkeur een combinatie van rood/bruin of bij voorkeur een combinatie van geel en aardetinten, of geen kleurenpalet vaststellen
Dakbedekking alleen rood of alleen grijs, of het mag door elkaar worden toegepast
Geen of juist wel gebruik van felle kleurstellingen

Materialen
Bijvoorbeeld:
Voorkeur voor gevels opgebouwd uit baksteen/hout/betonnen elementen en/ of plaatmateriaal
Wel of geen toepassing van grote raamvlakken
Kozijnen van kunststof/ hout/ aluminium
Dakbedekking in dakpannen, riet

Kapvormen
Alle woningen worden voorzien van een kap. Gedacht wordt aan zadeldaken, mansardekappen en lessenaardaken. Platte daken zijn alleen bij bijgebouwen mogelijk. Indien bijgebouwen groter zijn dan 10 m2 dan krijgen zij bij voorkeur ook een kap. Welke kapvormen hebben uw voorkeur? Mogen deze vormen door elkaar toegepast worden?

U kunt uw ideeën, suggesties en tips bij ons inleveren tot en met vrijdag 15 februari 2008. Uw input wordt vervolgens bekeken en waar mogelijk meegenomen in de afronding van het beeldkwaliteitplan. De planning is er nu op gericht het beeldkwaliteitplan begin maart door het college van burgemeester en wethouders te laten vaststellen.

Uw overige vragen en/of opmerkingen kunt u uiteraard ook mailen naar hetbosje3@rhenen.nl of u kunt bellen met Barry Dijkerman van de afdeling VROM op nummer 0317 681 681.