GroenLinks

Musharraf probeert Europees Parlement te sussen

Musharraf 24 januari 2008

De Pakistaanse president Pervez Musharraf sprak maandag 21 januari in het Europees Parlement. Volgens de ex-generaal is Pakistan op het juiste spoor, maar de europarlementariërs bleven sceptisch.

"We wilden weten of Musharraf, na zich acht jaar als dictator te hebben gedragen, nu democratische verkiezingen in Pakistan mogelijk zou maken," zegt Joost Lagendijk (GroenLinks). "Maar het verhaal van Musharraf was te mooi om waar te zijn en wist zo niemand te overtuigen." Musharraf stelde onder andere dat er geen politieke gevangenen zijn in Pakistan en dat de vrijheid van de media haast ongeëvenaard is. Bovendien waren zijn beslissingen altijd overeenkomstig de grondwet geweest.

Redder van Pakistan
Musharraf presenteerde zichzelf als redder van Pakistan. Hij begon zijn verhaal met het opnoemen van economische indicatoren, die er op wezen dat het land veel welvarender was geworden sinds hij in 1999 de macht greep. Hij gaf hoog op van de Pakistaanse effectenbeurs, maar de europarlementariërs waren niet onder de indruk. Zij waren meer geïnteresseerd in mensenrechten en democratie.

Moord op Bhutto
Musharraf beloofde dat de parlementsverkiezingen, gepland voor 18 februari, eerlijk en bovendien vreedzaam zouden verlopen. Dit was een gedurfde belofte. Op 27 december werd namelijk de populaire oppositieleider Benazir Bhutto vermoord, terwijl Musharraf al geruime tijd de noodtoestand had afgekondigd om effectief op te treden tegen geweld en terrorisme. Voor haar dood vreesde Bhutto bovendien dat Musharraf de verkiezingen zou manipuleren.

Veel Pakistanen geloven dat de regering een rol had in de moord op Bhutto of in ieder geval nalatig was, maar Musharraf wees alle beschuldigingen verontwaardigd van de hand. "De veiligheid was goed verzorgd. Bhutto besloot zelf om zich buiten haar kogelvrije auto te begeven. Dat is haar probleem." Een internationaal onderzoek naar de moord vond de eigenzinnige president niet nodig.

Afghanistan
Ondanks de dictatoriale neigingen van Musharraf, wil de EU toch graag met hem in contact blijven. Verschillende EU-landen, waaronder Nederland, zijn actief in Afghanistan en Pakistan speelt een belangrijke rol in de burgeroorlog daar. Lagendijk: "Bij zijn vorige bezoek beloofde hij de grens met Afghanistan beter te controleren. Dat lijkt niet erg gelukt: de Taliban uit Afghanistan kan zich nog steeds vrolijk verschuilen in Pakistan."